Det later til at ørnen har blitt en gjøk

Her om dagen kunne man lese et underlig innlegg i VG signert av byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, og de fire lederne i bydelsutvalgene i Groruddalen, alle fra Ap. I sitt innlegg går toppene i Oslo Arbeiderparti ut mot et oppslag i VG hvor stortingsrepresentant for SV, Kari Elisabeth Kaski, tar opp kampen mot den ensidige og negative fortellingen om Groruddalen. I stedet for å stemme i og ta til motmæle mot svartmalinga av Groruddalen og Groruddøler, velger toppene i Oslo Arbeiderparti, alle fra Groruddalen heller å karakterisere Kaski som maskot. Det later til at ørnen har blitt en gjøk.

Kveldsbilde i et borettslag på Furuset i Oslo. Foto: Assad Nasir

Det bor altså rundt 140 000 mennesker i Groruddalen. Det kunne ha vært den femte største byen i Norge. Men kun to av stortingsrepresentantene fra Oslo i inneværende periode er bosatt i Groruddalen, altså i en av følgende bydeler: Bjerke, Stovner, Grorud eller Alna. Man kan selvfølgelig innvende at folkevalgte fra Oslo er representanter for hele Oslo, men til sammenligning er hele 4 stortingsrepresentanter på Oslo-benken bosatt i bydel Vestre Aker alene, og tallet blir 7 hvis man også inkluderer de som er bosatt i Frogner og Ullern. Oslo-benken på Stortinget skal representere Oslo (i tillegg til sine partier selvfølgelig), men når vi har stortingsrepresentanter på Oslo-benken som konsekvent snakker deler av byen ned, eller arrangerer busstur til Groruddalen for å se hvor ille det er, da må vi ha Groruddøler som tar til motmæle, noen ganger også med utestemme.

Ap-toppene i Oslo serverer en skryteliste over hva de har fått til i Groruddalen av konkrete velferdsordninger til det bedre for både store og små. Men da må jeg nesten legge til at skrytelisten til Oslo Ap oser av gjennomslag for SV. Jeg tør til og med påstå at Arbeiderpartiet i Oslo har fått en bedre politikk sammen med SV. Gratis aktivitetsskole til ungene på 1.-4 trinn, flere barnehageplasser, sommerjobber til ungdom, flere lærere og mye mer. Etter valget neste år vil vi forhåpentligvis få en ny rød-grønn regjering, og hvis vi fortsetter å samarbeide er jeg sikker på at Ap også i framtida vil få gode lister med gjennomført politikk å skryte av. Byrådslederen og BU-lederne i Groruddalen skriver at Arbeiderpartiet har historisk gjort det godt i dalen, men så er det nettopp det da, historisk. I sist kommunevalg gjorde ikke Ap det så godt i Groruddalen, og det er kanskje vanskelig å svelge, men tillitten til groruddølene vinnes ikke ved å karakterisere samarbeidspartnere i negative ordelag. Det er ikke å ta folk på alvor.

Samtidig betyr det også noe hvem som velges inn på storting og i bystyre. Mange i Groruddalen, i alle fall en del jeg kjenner, føler en stor avstand til den politiske makta. De føler seg ikke nødvendigvis sett og anerkjent, og heller ikke representert blant de folkevalgte. Her har partiene en jobb å gjøre. Representasjon handler ikke bare om hvem som blir representert, men også om hvilke stemmer som når fram inn i maktens korridorer. Når en stor del av befolkningen ikke har representanter fra sin del av byen til å målbære deres stemmer, ja da blir det misnøye og uro, mistillit og politikerforakt. Ingen vinner på et slikt ordskifte, aller minst de folka vi politikere søker tillit hos. Og til syvende og sist er det de folka som er viktigst.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..