Om frihetsforkjempere, hijaber og vindmøller

I løpet av de få dagene Marian Hussein har møtt som representant for SV på Stortinget har hun blant annet foreslått at regjeringen skal legge frem en handlingsplan mot islamofobi og muslimfiendtlighet, og hun har hatt et møte med minoritetsungdom fra Tøyen. Det har fått det til å gå rundt for noen.

Foto: Stortinget
Foto: Stortinget

Før dette igjen var det et lengre intervju med Hussein i Dagbladet, der vinklingen var at hun er første norsk-somalier og første med hijab på Stortinget. Avisen delte artikkelen på sin Facebook-side, men måtte slette den på grunn av de mange nedsettende og hatefulle kommentarene, og trusler. Dette viser med all tydelighet at det er behov for nettopp en slik handlingsplan mot islamofobi som Hussein har foreslått.

Så kom et oppslag i VårtOslo om Tøyenungdommen på besøk i Stortinget, som ble dråpen for flere. Blant dem Shakeel Rehman. Han reagerer i ulike Facebook-innlegg på at lederen i SVs inkluderingsutvalg bruker hijab.

Shakeel Rehman presenterer påstander om Hussein, og til dels undertegnede, uten rot i virkeligheten. Først påstår Rehman at Hussein står for islamfundamentalisme. Deretter fortsetter Rehman med å beskylde henne for å være bokstavtro, for å ikke tenke fornuftig, for å være sekterisk og ha et nedlatende syn på liberale og annerledestenkende. Alt dette uten å ha noe som helst å vise til.

I et annet innlegg på Facebook skriver Rehman at «Disse jentene har ikke de samme rettighetene og mulighetene som sine søstre fra majoriteten. Dette kan ikke en hijabist fortelle dem og derfor er det uheldig å ha en hijabist som leder for et inkluderingsutvalg.». Tydeligvis klarer ikke Rehman å se forbi hijaben. Det er å redusere Hussein til et plagg, og er et tydelig uttrykk for et menneskesyn og et kvinnesyn som ikke hører hjemme i Norge i dag. Rehman går langt i sitt syn på kvinner med hijab når han skal fortelle Marian Hussein hva hun står for og hva hun mener.

Flere har skrevet Facebook-innlegg om møtet på Tøyen, blant annet Kjetil Rolness og Espen Goffeng. De kommer med lignende kritikk som Rehman. Disse mennene skriver ofte slike kritiske innlegg om islam og integrering, som får et stort publikum på deres Facebook-sider.

Slike såkalte frihetskjempere gjør ikke annet enn å undertrykke kvinners selvstendighet. Det eneste de i praksis oppnår er å sette opp raserifeller i sosiale medier hvor kommentarfeltene fylles med eder og galle. Så klarer de ikke, eller vil ikke, moderere kommentarene. Hets, hatefulle ytringer og i verste fall trusler bidrar ikke til annet enn at viktige stemmer skremmes vekk fra offentligheten. Det er et tap for den offentlige debatten, og et tap for demokratiet.

Jeg har også tidligere skrevet om menn som skal redde kvinnene fra seg selv. Jeg kaller dem riddere som slåss mot vindmøller. Disse har mistet gangsynet på virkeligheten. De setter opp stråmenn de kan argumentere mot, for på den måten å fremstå som ekstra forstandige og intellektuelle. Men i realiteten gjør de ikke annet enn å fortelle kvinner hva de skal tenke, mene og føle. Det er ingenting annet enn kvinneundertrykking skjult som frihetskamp.

Publisert i Klassekampen 26. juni 2019

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..