Bokomtale: Politikk i alle retninger

Siden nyttår har jeg lest bøker som på ulike måter handler om politikk. Noen har vært gode og interessante, andre fikk jeg ikke så mye ut av.

Jeg begynte å lese bøker (av fri vilje) da jeg var 19 år gammel og ferdig på videregående. Og helt siden jeg ble bitt av lesebasillen har jeg fortært en god del bøker, med årene har jeg også blitt mer kresen. Jeg vil aller helst bli utfordret når jeg leser. Gjerne provosert også. Videre følger litt om noen av bøkene jeg har lest og funnet interessante og lærerike, eller ikke.

Alle først vil jeg bare nevne fire bøker som jeg har skrevet om tidligere. Disse vil jeg ikke skrive utdypende om her, men interesserte kan blant annet lese om boka som satte Krf, og resten av det politiske Norge, på hodet høsten 2018. Nemlig Knut Arild Hareide sin bok «Det som betyr noe». En annen politiker som satte det politiske Norge på hodet i 2018, og ikke på grunn av en politisk sak eller retning, var Frp-politiker Per Sandberg. Han og Bahareh Letnes skrev boken «Fremmede makter har flyttet inn». Og så har jo nyslått eldreminister fått en bok om seg selv, Mathias Fischer sin uatoriserte biografi om Sylvi Listhaug. Og til slutt, VG-journalistenes bok om Arbeiderpartiet under Metoo-avsløringene med tittelen «Alle skal ned».

Nå nærmer det seg kommunevalg, og 9. september blir den store dagen for mange. Siden jeg har begynt å engasjere meg partipolitisk, leser jeg også flere bøker om politikk. Siden nyttår har det stort sett gått i bøker som handler om politikk på en eller annen måte.

Den lengste tittelen har boken «Minoritetsbefolkningens møte med det politiske Norge – Partivalg, valgdeltakelse, representasjon». Dette er en fagbok som formidler kunnskap om nettopp det tittelen sier. Det er interessant å lese med flere ulike hatter eller briller jeg er så heldig å kunne bruke. Med lærerbrillene er det interessant fordi boken sier noe om hvordan og i hvor stor grad noen etniske minoriteter i Norge er integrerte i politikken. I denne boken er det mye interessant om både partivalg, om stemmemønstre og representasjon som jeg ikke har sett noe særlig om i skolebøker. Her er det mer enn nok å hente for lærere som vil ta inn mer enn bare det generelle rundt valg og partier. Har jeg på meg politikerhatten er det også interessant å lese mer om hvordan minoritetsgrupper stemmer, hvilke faktorer som kan være avgjørende for partivalg, og hvordan representasjonen er i partiene. Boken kom ut i 2013, og jeg vil anta at mange kommunikasjonsrådgivere og valgkamp-folk i de politiske partiene har lest. Hvis ikke så kan jeg anbefale den.

Boken «Norsk politikk» av Jan Erik Grindhein, Knut Heidar og Kaare Strøm er en innføring i det norske politiske systemet, og er mye mer teknisk enn tidligere nevnte bøker. Her kan man lære mer om hvordan det politiske systemet er organisert i Norge, hvordan den har blitt utviklet og ikke minst hvordan den fungerer. Jeg tør påstå at «Norsk politikk» er for de som virkelig er interessert, gjerne i et mer akademisk og historisk perspektiv.

En bok man kan klare seg helt fint uten er Der andre tier av Sylvi Listhaug (i samarbeid med Lars Akerhaug). Boken tilfører ingenting nytt, og mye av det som fortelles her er allerede beskrevet i «Kors på halsen» av Mathias Fischer. Boken tegner heller ikke opp ny politikk eller retning. Den utfordrer heller ikke. Jeg synes den ble kjedelig, men det kan godt hende at andre vil like den. Smaken er som kjent ikke lik for alle.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..