Bokomtale: Effekten av måneskinn på nyfallen snø

Romanen Effekten av måneskinn på nyfallen snø er skrevet av Tove Braathen, og utgitt på forlaget Vigmostad & Bjørke i 2018.

Vi møter Margot, en lærer på videregående skole i Oslo, som plutselig må flytte til en sliten leilighet i en blokk et sted i Groruddalen. Vi får ikke vite helt konkret hvor, men ut fra beskrivelsene kan en som er kjent i Groruddalen tenke seg til flere steder som kan være aktuelle. Margot flytter ikke til Groruddalen av fri vilje. Ektemannen har truffet en yngre kvinne, og har derfor forlatt Margot. Hun må nøye seg med det hun kan få, et midlertidig opphold et sted hun aldri kunne tenke seg å bo. Allerede i starten er Margot negativt innstilt til stedet og folkene, om det så er drankerne på den lokale puben, eller innvandrerkvinner som snakker rart og uforståelig, eventuelt ikke i det hele tatt.

Groruddalen er i vinden for tiden, og jeg ventet en god groruddalsfortelling, men de fleste bikarakterer er karikaturer uten dybde. De med innvandrerbakgrunn eller fremmede som skildres er endimensjonale skygger som ikke får en selvstendig stemme. SV-damene som står utenfor senteret og samler inn underskrifter for å bevare det lokale biblioteket blir en karikert «naiv nordmann». Noe som blir enda tydeligre, kanskje litt for tydelig, når en av SV-kvinnene lar en flyktningfamilie flytte inn hos seg og beskrivelsene av hvor dårlig det går.

Romanen er midt på treet, verken veldig god eller veldig dårlig. Det handler om mennesker i kriser, det er en delvis thriller, delvis eksistensialistisk krise, delvis systemkritikk rettet mot skolesystemet. Med andre ord litt av hvert, men sammen fungerer det heller dårlig. Det blir som å ri to hester. Det ender med at man ikke rir noen hester.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..