Bokomtale: Norske tenkemåter

Norske tenkemåter. Tekster 2002-2016 er skrevet av Terje Tvedt, utgitt på Aschehoug forlag. Tvedt er professor i geografi og historie, og er kjent for sine bøker og dokumentarfilmer om blant annet Nilen.

Norske tenkemåter av Terje Tvedt, utgitt på Aschehoug.

Jeg har ikke lest noe av Tvedt tidligere, men har merket meg at han har vakt kontrovers med sine bøker og artikler. Norske tenkemåter er en samling tidligere publiserte tekster som kan virke som et utgangspunkt for den som ikke har lest Tvedt tidligere. Tekstene handler i hovedsak om «norske selvbilder», slik Tvedt formulerer det, altså hvordan vi som folk og nasjon ser på oss selv, og liker å fremstille oss blant verdens folk og nasjoner.

Blant de mer interssante tekstene i Norske tenkemåter er en kritikk av norsk bistandspolitikk. Her tolker Tvedt bistandspolitikken som et middel for å bygge nasjonens selvbilde mer enn et middel for å hjelpe verdens fattige. Man trenger ikke å være enig i Tvedts analyse og tolkning, men det er interessant å utfordre seg selv og sin tenkning med noen som tenker annerledes. Tvedt sin kritikk av norsk historiefag som altfor lite opptatt av å forstå norsk historie i et globalt perspektiv er også interessant.

Tvedt skriver klart og tydelig, tilgjengelig for de aller fleste vil jeg tro, og det gjør at tankene, ideene og analysene bryter igjennom. Man trenger ikke å være akademiker for å henge med på resonnementene og analysene. Norsk offentlighet har behov for folk som Terje Tvedt, folk som utfordrer den etablerte mening og forståelse, som snur ting litt på hodet og tvinger oss til å tenke på nytt.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..