Bokomtale: Skamløs

Skamløs er en sakprosabok, kanskje primært for ungdom, skrevet av Nancy Herz, Sofia Srour og Amina Bile. Disse tre jentene ble norgeskjente våren 2016 som de skamløse jentene etter at Nancy Herz skrev debattinnlegget «Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå». Her tok Herz opp at unge kvinner utsettes for negativ sosial kontroll, skammeliggjøres på ulike måter, for å følge bestemte normer. Sofia Srour og Amina Bile tok oppfordringen og fulgte opp med debattinnlegg også de, hvor de satte ord på mange av de samme erfaringene som Herz gjorde i sitt innlegg.

Skamløs av Nancy Herz, Sofia Srour og Amina Bile. Omslag: Gyldendal

De unge jentene ga debatten om negativ sosial kontroll, om individets frihet, en ny vigør våren 2016, og startet en ny bølge som skylte over Norge. Mange gamle, og mange nye stemmer har de siste par årene løftet debatten med nye (og noen gamle) perspektiver.

Skamløs består av en rekke tekster som på ulike måter handler om negativ sosial kontroll. Den røde tråden gjennom boken er samtalene mellom de tre forfatterne utformet som en chat, og disse samtalene er viktige for å forstå hva skamløs-debattene handler om. Som ungdomsbok fungerer Skamløs særs godt. Både i utforming, språk og innhold vil jeg tro boken har en sterk appell til ungdom. For voksne blir den kanskje for selvsagt. I alle fall hvis man er litt opptatt av problematikken og følger med i samfunnsdebatten, men nå er kanskje ikke den gruppen som er hovedmålgruppen for boken heller.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..