Valgkampen fra helvetet

Vil årets stortingsvalgkamp gå inn i historien som et mesterskap i lavmål?

Vi kan begynne med den store «debatten» om norske verdier som tok til i det juni rant ut. Vi pakket vekk badeshortsen, tredde nisselua godt over ørene og kastet fornuften ut med badevannet. Flere politikere tok det bastante standpunktet at norske verdier er truet, men uten evne til å kunne si noe fornuftig om hva som kan være norske verdier.

Det som kunne ha blitt en god diskusjon om hvem vi er i verden og hva slags samfunn vi ønsker for kommende generasjoner, ble i stedet, som den kjedelige kinakålen i kebaben, redusert til brunost, barne-tv på statskanalen og fellesdusj etter gymtimene. Og kristendom selvfølgelig, den norskeste religionen i verden.

Deretter skulle det ikke gå mange dagene før Sylvi Listhaugs nå famøse utsagn om at Krf-leder Knut Arild Hareide sleiker imamer oppetter ryggen, var å lese på så å si alle nettaviser som finnes her på berget.

Vi har jo etter hvert blitt godt vante med innvandring- og integreringsministerens kontroversielle utspill, men dette var kanskje så lavt det går an å synke. Nå er det jo ikke slik at debattanter tidligere ikke har karakterisert sine meningsmotstandere i harde ordelag. Men de fleste debattanter er ikke statsråder, og selv om man ikke skal gjøre forskjell på folk, bør vi forvente mer av en statsråd.

I grunn har jeg ventet en stund på nettopp dette. Sylvi Listhaug har brakt retorikken som etter hvert har blitt relativt vanlig på blant annet Facebook, til den nasjonale scenen. Jeg har, særlig i de siste par årene, observert at debattene i sosiale medier, og især Facebook, har blitt hardere i tonen.

Det kan virke som terskelen for å karakterisere folk i stedet for å diskutere sak har forsvunnet helt. Kanskje fordi det er på nett, kanskje fordi debatten foregår uredigert. Uansett er det mildt sagt uheldig for det offentlige ordskiftet.

Jeg har også sett at debattene på sosiale medier går så langt at meningsmotstandere blokkerer hverandre slik at de ikke lenger kan se hva den andre skriver. Noen ganger åpenbart fordi den andre harselerer, men andre ganger av ikke så åpenbare grunner. Ordskiftet blir da redusert med en person mindre som er uenig, og man kan gå videre med «debatten».

Det virkelige livets parallell må være når politikere brenner aviser de ikke liker eller krever at magasiner blir trukket tilbake fordi de skriver noe man er uenig i. Begge deler har skjedd i Norge.

Debatten blir polarisert, og det er helt riktig som Mohamed Abdi skriver i Dagbladet at polariseringen ikke er noe nytt. Det betimelige spørsmålet må da bli; hva gjør vi for å depolarisere debatten?

Skal vi møte Sylvi Listhaug og resten av Facebook-høyre etter det gammeltestamentlige prinsippet øye for øye, tann for tann?

I all anstendighet er svaret nei. Vi kan ikke la oss forlede til å bruke samme retorikk. Vi kan ikke synke ned på deres nivå bare for å ta igjen. Vi må påpeke bruken av hersketeknikker, den lavmålte retorikken, og så må vi løfte debatten en god del hakk. Og her vil jeg komme med en appell til våre politikere.

Neste uke starter barna og ungdommen på skolen igjen etter sommerferien.

Som samfunnsfaglærer prøver jeg etter beste evne å aktualisere temaene i faget. Politikk er naturlig nok et ganske stort emne i samfunnsfag. I valgår bruker jeg, og mange av mine kolleger, aktuelle nyhetssaker og debatter i undervisningen.

Hittil i valgkampen i år ser jeg dessverre lite av verdi jeg kan løfte frem i klasserommet. Min jobb er blant annet å lære ungdommen god debattkultur. At man skal diskutere sak, ikke person. At man skal være ærlig og redelig i argumentasjonen.

Så kan dere være så snille og være de forbildene dere faktisk er, så jeg kan vise elevene mine gode eksempler på at politikk ikke er bare retorikk og skittent spill.

Publisert i Dagbladet (nett) 11. august 2017

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..