Opplysningstiden var visst ikke over likevel

I norskfaget på VG2 i videregående skole lærer elevene om opplysningstiden, og leser et utvalg tekster fra perioden. Mange synes det er dødt, gammel og kjedelig. «Det er ikke relevant i dag», får man ofte høre.

Angrepet på Charlie Hebdos redaksjon, og ikke minst på ytringsfriheten, viser at det ikke er gammelt, dødt og kjedelig. Det er høyst relevant, og i forlengelse av det kan man si at opplysningstiden i så måte ikke er over likevel. Med det mener jeg at de tankene og ideene som preget perioden vi kaller opplysningstiden, det vil si 1700-tallet, fortsatt er dristige, kontroversielle, og i verste fall dødelige.

Vi trenger fortsatt, i alle deler av verden, et opprør mot autoriteter som stat og religion. Vi trenger fortsatt å kjempe for fornuften, rasjonalismen, liberalismen, individualismen og humanismen. Vi trenger fortsatt å kjempe for menneskets rett til fritt å ytre seg om hva det måtte ønske, uavhengig av om vi liker det eller ikke.

Kilde: http://www.theglobeandmail.com/news/world/magazine-attacked-in-paris-skirted-controversy-with-cartoons-of-prophet/article22330111/
Kilde: http://www.theglobeandmail.com/news/world/magazine-attacked-in-paris-skirted-controversy-with-cartoons-of-prophet/article22330111/
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..