God innføring i samfunnsvitenskapelig metode

Boken jeg nå skal fortelle dere om er ikke like kjedelig som overskriften på dette innlegget. Men fordi jeg ikke orket å finne på noe mer snasent, og du mest sannsynlig leser dette fordi du vil finne ut noe om samfunnsvitenskapelig metode, tjener overskriften sin hensikt, nemlig å fortelle deg hva dette innlegget handler om.

Vel. Jeg har lest noen bøker om samfunnsvitenskapelig metode, og dessverre er de litt for ofte litt for kjedelige. Eller så er de litt for tunge. Ofte en kombinasjon av begge deler. Noen ganger kan en lure på om professorene presser den mest kjipe til den utakknemlige oppgaven å skrive en bok om metode, så kan de kule professorene drive med ordentlig forskning. Men metode kan formidles på en lettfattelig og morsom måte, noe denne boken til dels gjør (den er ikke morsom akkurat, men den er lettfattelig).

Å forske på samfunnet. En innføring i samfunnsvitenskapelig metode er en av de bedre metodebøkene jeg har lest. Det til tross for at den første gang kom ut i 1987. Den er skrevet av Knut Halvorsen og utgitt på Cappelen Akademisk Forlag.

Å forske på samfunnet.
Å forske på samfunnet.

Boken er delt inn i kapitler, som seg hør og bør, og tar for seg alt en fersk student i samfunnsvitenskap måtte lure på om metode. Halvorsen gir en introduksjon til metode og diskuterer noen sentrale teorier, men uten at det blir for inngående og vanskelig.

Leseren blir veiledet i hvordan han kan gjennomføre et vitenskapelig arbeid på en god og metodisk måte. Hvordan han skal formulere og arbeide frem en problemstilling. Hvordan han skal designe et forskningsprosjekt, og alle de valg en måte ta når en skal planlegge og gjennomføre et forskningsarbeid. Hvilke metoder han skal bruke, hvordan han skal samle inn data osv.

Boken er på i underkant av 300 sider, men den er lettfattelig og lettlest. Begreper blir forklart, og en får eksempler gjennom hele boken for å lettere kunne forstå teorien.

Med andre ord, anbefales på det sterkeste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..