Idioter i trafikken

Jeg tok lappen, førerkortet, da jeg var nesten 28 år. I løpet av de to årene jeg har hatt førerkort har jeg for det meste kjørt i Oslo og Akershus, og et par turer til Sverige på harryhandel. Jeg har observert hvordan folk kjører, og jeg må si at jeg ikke er særlig imponert. Det er mange ting jeg har irritert meg over, og for å få ut litt av denne frustrasjonen har jeg laget en liste over idioter i trafikken. Så hvis du gjør noe av dette mens du kjører er du en idiot og bør gjøre noe for å skjerpe deg.

Listen er ikke sortert etter grad av idioti, alt er mer eller mindre like idiotisk.

De som ikke bruker blinklys i rundkjøringen. Noen bruker blinklys på vei inn i rundkjøringen, men ikke på vei ut, andre bruker på vei ut, men ikke på vei inn. Og andre igjen bruker ikke blinklys i det hele tatt. De siste er nok verst.

Jeg kjører til jobb hver dag (E6 nordover ut av Oslo) og hver dag ser jeg at nesten ingen holder fartsgrensen. Her ser jeg også at overraskende mange skifter kjørefelt og blinker først når de er halvveis over i det andre kjørefeltet, og noen som ikke blinker i det hele tatt. Når det gjelder fartsgrenser så kjørte jeg til Sverige tidligere i sommer og da hadde deler av strekningen fått ny fartsgrense, en fartsgrense som trolig gir de fleste Frp-ere orgasmer, nemlig 110 km/t. Men selv med den forhøyede fartsgrensen var det nesten ingen som holdt seg til den. Så å si alle kjørte raskere enn det som var tillatt.

Syklister. Jeg har et litt ambivalent forhold til syklister. Det er bra at folk sykler, men det virker som mange tror de er udødelige og derfor ikke trenger å forholde seg til de samme trafikkreglenene som andre. Jeg har sett syklister kjøre på rødt lys i høyt traffikerte kryss, syklister som bruker bilveien, men som plutselig bestemmer seg for å bruke gangfelt for å krysse veien uten å stoppe eller bremse ned. Syklister som ikke bruker hjelm.

På samme måte kan det virke som om fotgjengere tror at fysikkens lover ikke gjelder for dem. De verste er de som ikke ser seg for, men bare kommer gående og går ut i veien. Det kan være en bil noen meter fra dem og som ikke vil kunne stanse i tide. Og så har du de tullingene som tenker det er lurt å krysse en vei hvor det ikke er gangfelt, og gjerne i en sving slik at bilføreren ikke skal kunne se deg før det er for sent.

Yrkessjåfører. Folk som kjører en motorvogn som ikke er deres egen kjører oftere som idioter. En lastebilsjåfør kjørte inn i en rundkjøring når han skulle ha stoppet for meg. Men han var for opptatt med å snakke i mobiltelefon og så nok ikke at jeg allerede var inne i rundkjøringen. Bussjåfør som kjører ut fra busslommen uten å blinke når det kommer en bil i 50 km/t og er omtrent 5 meter bak bussen. Dette er bare noen eksmepler, det finnes mange flere.

Man får ofte høre at folk dør i trafikken på grunn av dårlig veistandard, og det kan sikkert stemme at enkelte steder er det dårlig veistandard. Men jeg tror at en enda større årsak til ulykker i trafikken er dårlig folkevett. Selv om det er lov å kjøre i 100 km/t så betyr det ikke at du skal kjøre så raskt uansett hvordan veien eller føret er. Hadde vi, bilister, syklister og fotgjengere brukt hodet mer så kan vi gjøre det tryggere for alle.

2 kommentarer

  1. Jeg må le! Jeg tror de fleste klager over andre i trafikken uten å tenke over at de kanskje kan være idiot i trafikken selv! (Ikke misforstå, du er helt sikkert den perfekte sjåfør). Jeg kan bare snakke for meg selv! hehe. Jeg ser idioter i trafikken hver dag! Og av og til tar jeg meg selv for å være en idiot selv… Tro meg, det er ingen god følelse!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..