En annerledes migrasjonshistorie

Bokhandleren på Grønland – Meningers mot mellom to kulturer
Cappelen Damm 2012

Bokhandleren på GrønlandMigrasjonshistorie har etter hvert blitt et stort forskningsfelt. Men de aller fleste søker å fortelle historien om noen andre som kom til Norge og skapte seg et liv. Det handler Bokhandleren på Grønland også om, men i tillegg er den mer enn det. Boken er et portrett av Muhammad Anwar Soofi som kom fra Sialkot i Pakistan til Oslo i Norge. Som mange andre hadde heller ikke Soofi en plan om å reise til Norge, men tilfeldighetene skulle ha det til at han kom hit. Etter innvandringsstoppen i 1975 ble han boende, og ble etter hvert gjenforent med familien sin.

Soofi ble aldri, som han også sier selv, rik på penger. Men han han har heller ikke følt seg fattig. Han har vært engasjert i foreningsliv i Norge, vært i kontakt med myndigheter og statsråder, jobbet for å bedre pakistaneres kår i Norge, å gjøre noe med de utfordringene pakistanerne stod overfor på 1970- og 80-tallet.

Bokens største styrke er at Soofi retter en skarp finger mot ikke bare det norske samfunnet, men også mot pakistanerne selv.

Etter å ha lest Bokhandleren på Grønland ble jeg så imponert at jeg ville treffe mannen selv, derfor tok jeg turen til Grønland og bokhandelen til Muhammad Anwar Soofi. Smånervøs gikk jeg inn i bokhandelen, ubegrunnet skulle det vise seg fordi jeg ble sittende og diskutere utfordringer for pakistanere i Norge, religionens rolle i våre liv, om konstruksjon av en muslimsk og pakistansk identitet og ikke minst Iqbals filosofi. Ser frem til å treffe ham igjen. Boken anbefales på det sterkeste.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.