Vi må lære oss å tenke sjæl

Vi muslimer trenger å selvstendiggjøre oss, intellektuelt, fra religiøse ledere.

Det er gledelig å se at det den siste tiden har kommet nye stemmer til i debatten om religion, og særlig islam. Det er et sunnhetstegn at religion, religiøse praksiser og ikke minst religiøse autoriteters rolle diskuteres i det offentlige.

For mange muslimer vil det nok være en litt uvant øvelse fordi man ikke har en etablert praksis rundt religionskritikk og kritikk av religiøse ledere. Ytterst sjelden har jeg møtt muslimer som betviler en religiøs leders autoritet i religiøse spørsmål.

En årsak kan være at det å kritisere en religiøs praksis eller en religiøs leder kan oppfattes som å kritisere troen i sin helhet. Forståelig nok kan folk være engstelige for å bli oppfattet slik, fordi det i verste tilfelle kan få fatale følger.

En annen årsak kan være at man er oppdratt og opplært til å tro, ikke tvile. Da blir det heller ikke naturlig å tvile, og i hvert fall ikke kritisere.

En tredje årsak kan være at muslimer flest ikke kan nok om sin egen tro. Mangel på kunnskap er den største grunnen til at religiøse ledere ikke blir møtt med kritiske spørsmål.

Vi kan ta utgangspunkt i et islamsk begrep, nemlig «jahiliyya». Det er et uttrykk som blir brukt om tiden før islam ble gitt til menneskene. Det beskriver en tilstand av ignoranse og uvitenhet om Gud og guds eksistens. I moderne urdu blir ordet jahil brukt om en kunnskapsløs og uvitende person, det kan også brukes om en som ikke har boklig lærdom. Svært mange muslimer befinner seg i en tilstand av jahiliyya i dag. Man leser koranen på arabisk uten å forstå et ord av det, man hører på imamen uten å vite noe om hvorvidt det han sier stemmer eller ikke.

Med andre ord trengs det en kunnskapsrevolusjon. Muslimer, som en gang fant opp doktorgraden, må finne tilbake til bøkene. Slik jeg ser det, er det den eneste måten å demokratisere troen på. Det er å ta makten fra noen få religiøse autoriteter, og selv kunne lese og forstå religiøse tekster.

Kun det vil føre til at vi muslimer igjen kan på et selvstendig grunnlag, gjennom refleksjon og ikke minst diskusjon kunne definere troens innhold og praksis. Uten å drepe hverandre.

Islam handler om å skaffe seg kunnskap, ikke bare om religiøse spørsmål, men også om verdslige spørsmål. Ofte blir det trukket frem at det første ordet som ble åpenbart for profeten Muhammad (fvmh) var «Iqra» som kan oversettes til «Les». Det er fra Surat al-Alaq, som de aller fleste kilder mener er det første som ble åpenbart for profeten (fvmh). Nettopp denne tanken om å lese, å skaffe seg kunnskap, kan sies å ha ført til muslimenes storhetstid. En tid da muslimene styrte over store landområder, gjorde store oppdagelser innen vitenskap, fostret store tenkere, filosofer og diktere.

I dag sitter vi fast i denne svunne historiske tid, mens vi slår hverandre i hodet med en bok vi ikke forstår noe av. Hvis vi ønsker endring så gjelder det å følge guds ord. Iqra.

Vi må lese og vi må forstå. For eksempel må en spørre seg hva ungene lærer i koranskolene. Der sitter en mullah med altfor mange unge som alle skal lære seg å lese koranen. Hvor mye de forstår av det er ofte ikke så viktig. Det viktigste er å kunne uttale de arabiske ordene riktig, å kunne «lese». De lærer bønn og viktigheten av det, men på en slik at måte at bønnen til slutt blir en tvangstrøye. Den skal gjennomføres til enhver pris slik at det blir mer stress enn kontemplasjon. Resultatet blir skinnhellighet.

Altså trengs en reform. Vi muslimer trenger å selvstendiggjøre oss, intellektuelt, fra religiøse ledere. Vi trenger å lære oss å tenke sjæl.

Publisert i Dagbladet 28. mai 2014

Reklamer

23 kommentarer

 1. Hei, bra innlegg. Nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  Hilsen Magne i VG

 2. utmerket og veldig veldig godt skrevd samtidig du har forståt deg veldig godt på en riktig islam og hvordan en muslim skal tenke

  veldig glad at slik kommer ut så at folk skal skjønne forkjelen mellom en som kaler seg muslim og en som kaler sem muslinger

  islam er en relgion som vil ha fred og at folk skal vare som en håndt brodre og søstre selm om du er muslim eller ikke at heller en muslim skal vise til en som ikke er det kjærlighet godheten å vare en muslim

 3. hvem er islamistene sin alla/gud eller den kristne guden, når gud i begynnelsen KUN var rettet mot mennesket her på jorden???

  det er kun kverulering at denne alla/guden skal være gud for resten av universet. resten av universet er og fult med liv og forskjellige meninger.

  hvem kan bevise at andre skapninger der ute i universet, aksepterer menneskene sine tåpelige tanker og tolkninger / kverulering om hva gud er og gud ikke er, eller hva som er han sine gjerninger og ikke han sine gjerninger???

  hvem kan påstå og mene at gud tenker og aksepterer ting, slik som mennesket tenker og gjør det. hvis han gjør det, så må det hver en meget primitiv alla.

  når menneskene dør som fluer eller når mennesket må dø før eller senere, så er dette et bevis for at mennesket oppfører seg mot alla /gud og må dø, på grunn av sin oppførsel mot andre med- eksisterende individer her på jorden.

  gud kan og ville ikke akseptere at vi skal dø som fluer, hvis vi lever slik han vil at vi skal leve.

  dermed så er alt dette tullet om alla/gud kun idiotiskap og kverulering fra ett lavtstående menneskeforhold som kun tilhører steinaldermenneske.

  vi som menneskerase her på jorden, representerer kun 1% av livårsakene som finnes der ute i universet. hele 99% av andre livs årsaker der ute i universet, mener noe helt annet enn hva menneskedyret/islam klarer å gulpe opp av surt oppstøt om hva som er alla eller gud/tåpeligheter.

  alt dette blir det kun tull og tøys/vrøvl og kverulering ut av. hva ender det opp i til slutt???

  Idiotiskap og maktmisbruk/behov overfor andre mennesker.

  hadde samfunnet/menneskene fått pengeverdien som katedralene/moske’ene koster, så var det ikke fattigdom her på jorden.

  så hvor er den kjærligheten dem preiker om i gjennom 2000 år og lengre???

  kun selv-opptathet /egoisme og hjernevasket/forvride fortolkninger overfor befolkningen i landet, for at kun noen få mennesker skal ha det bedre enn andre mennesker inne i landet, dem som oppholder seg inne i moske’ene.

  dette er kun en annen side av kynisk kapitalisme/makt misbruk overfor mennesket i samfunnet.

  når alt er energi/bevissthet, hvor ble det av meningen med alle drapene som ble begått i alla/gud sitt navn, mot mennesker som dere var uenige med, i gjennom mange tusen år med stridigheter???,

  energien/bevisstheten kan ingen mennesker rå over. den kommer kun tilbake igjen inn i en ny energikropp.

  dere har skitnet til deres eget energi/bevissthet/sjel’s kraft i gjennom mange tusen år med vold, der dere nå kun tilhører en skabete hund sitt energi/beviste forståelse nivå tankeforhold om hva alla/gud er for noe, fordi dere tok aldri i betraktning, at det fantes liv ute i universet og, og at dem der ute i universet har en annen meninger om livet/alla/gud, enn hva dere har.

 4. Du følger avsnittet der du definerer «jahil» opp med en påstånd hvor du gir uttrykk for at du ønsker å demokratisere Islam; du ser kanskje ikke for deg det paradokset dette faktisk er når du skriver det, og du (og sikkert leserne også) syns dette høres fint ut, men les deg opp på hva et demokrati innebærer, og så hva et kalifat innebærer (protip: en av disse tilhører Islam).

  La oss ikke kjøpe den simple løgnen som er demokrati- og hvor fantastisk dette skal være; statistikk tilsier noe helt annet, og vi ser hver dag hvor dårlig dette fungerer.
  Det er kanskje en edel tanke bak, men som med så mye annet fungerer det ikke like godt i praksis.

  • Fokuset her var ikke at vi skal følge den vestlige versjonen av demokrati, det finnes andre løsninger. Jeg er lei av å leve i et samfunn med mine brødre som ikke forstår hva de selv tror på. Vi følger ikke de med kunnskap, ære og stolthet.

   Du sier en forandring ikke vil fungere. Det som er sikkert er at slik det er bygd opp i dag er vi langt unna å fungere. Jeg er stolt av min tro, men ikke stolt av systemet jeg lever med.

 5. det er helt vanlig at mennesker er forskjellige, kristene muslimer eller jøder, ikke alle følger religionen selv om de stemples muslimer eller jøder..mange muslimer drikker vodca ,mange jøder spiser svin ..osv
  men her er media som setter islam mest på bilde, de kaller aldri om en som dreper i usa eller i norge han kristinist! men om han heter ahmad så blir han kalt islamist!!selv om 99% av muslimer imot terror eller alqaida så mediaen vil vise at alle er terrorister dessverre sånn er det bare.

 6. Masse gode poeng her. Eg må seie dette med kunnskap og faktisk undersøke, er nokon dei fleste har godt av. Det er mange menneske som har høyrt ein del om Islam, men eigentleg ikkje aner kva Koranen seier, dette gjelder både muslimar og ikkje -muslimar. Me treng verkeleg ein reform, og det fort!

 7. Kunnskap og kommunikasjon er viktig for et samfunn ,familie.Det bibelen sier om Abraham ,profet og patriarker.Patriarken ovelevert kunnskap muntlig.Profeten så syner og formidlet.Da Mose og skriftspråket kom ble dette kanonisert som Bibelens bæker er satt samme til en forståelse .En rød trå om du vil Jesus er denne ledertråen.
  Alle dædehavsrullene bekrefter dette.Britisk Museeum er også en kilde.Ararat i Tyrkia .Osv.

 8. Veldig bra skrevet, er muslim selv og kjenner meg igjen i de aller fleste punktene om du tar opp her. Noe har virkelig gått galt gjennom tidene, men for at skal endre seg er det muslimene selv som bør ta ansvar inkludert meg.

 9. Er det ikke da lettere å legge fra seg denne troen?
  Vi lever i en verden der vi vet at slike ting ikke kan eksistere. Uansett hvor mye man ønsker å tro på det.
  Det er som kjent religion som er roten til alt vondt. Det er utallige kriger kun basert på tro, som fortsatt utkjempes.

  Ved å slutte alle til den «troen» å ikke tro, som egentlig bare er sunn fornuft. Da ville all den uroen fordufte.

  Jeg er nødt til å spørre, hvorfor kan man liksom ikke spise gris? eller drikke alkohol? gris er jo så godt å spise! Det er ikke farlig lenger heller, som det antagelig var for 1600 år siden, (mtp sykdommer) når noen fant opp en historie som andre kaller religion i dag. Hva er grunnen til at kvinner MÅ undertrykkes og gå i spesielle klær for ikke å bli voldtatt? Det er så mange steder det skurrer angående religion, spesielt denne.
  Det er vanskelig for en med noe sunn fornuft å skjønne at andre mener dette er riktig. Det hører ikke hjemme for 1600 år siden engang. Og da hører det hvertfall ikke hjemme nå!

  • Gris var og er full av trikiner svineinfluense svinepest ,Hvem vil ha dette i kroppen.
   De spiser sine egne unger.Er dette et godt svar??

   • Du glemte: «Og så tisser de innover.» Mange myter som prøver å forklare aversjonen mot velsmakende bacon. Men hvis kostholdstips, årtusener av år gamle, er det som teller når det gjelder livssyn, kunne man like gjerne kjøpt et ukeblad.

 10. Hvordan lære tro, hengivelse til Gud, og naturlig tanke, til noen som ikke kjenner Gud?

  Det er hva religion egentlig skal gjøre. Og Koranen er fantastisk slik, en helt genial bok.

  Din argumentasjon er ikke så bra dog, og du har mye å lære.

  «Ytterst sjelden har jeg møtt muslimer som betviler en religiøs leders autoritet i religiøse spørsmål.» – Du mener din egen retning ikke sant? Mens du også vet godt at en religiøs leder utenfor din retning vil bli kritisert? Dette er jo helt vanlig.

  Du angriper også mennesker med «doktorgrad». Her igjen ser man et enfoldig syn på ting. Det finnes useriøse doktorer, men som blant alle mennesker, er det forskjell her også.

  Det er denne tanken som er problemet, inndeling i grupper og faksjoner, egentlig sekter, og etter totemisk tanke, som feilrepresenterer virkeligheten, og lager konflikt der det ikke egentlig er noen.

  Alle er av Adams ætt, og et flagg sier ingenting om dette, heller ikke rikets totemdyr. Og Gud er eneste Gud, Verdens herre.

  FVMD.

  • «Og Koranen er fantastisk slik, en helt genial bok.»

   Da mener du selvfølgelig genialt dårlig, å mene noe annet er det gladeste vanvidd, så det utelukker jeg.

 11. Oppfordringen til å tenke sjæl, den kan jeg trygt underskrive på. Oppfordringen går også til alle andre som har blitt manipulert inn i en bestemt tro eller religion. Jo mer man lærer, jo mer man tenker selv, jo mer klart blir det at ALLE religioner påstår å ha alle svar og de alle tilbyr dene eneste veien til himmelen. Javel ja….. De kan ikke alle ha rett og mest sannsynlig har ingen av dem rett, men enhver står fritt til å tro det han vil.

 12. Ekstremistene du viser til «tenker selv» og det er de som har frigjort seg selv fra mainstream Islam.

  Du har lite innsikt i Islamsk teologi og historie, det var først når tradisjonen ble brutt med kolonisering av muslimske land at terrorisme i det hele tatt fikk fotfeste. Det var utbrytere som brukte terror, ikke de etablerte skolene/universitetene.

  Salafististiske ekstremister som dominerer nyhetsbildet er også utbrytere, ingen av dem har formelle utdanninger innenfor Islam. Deres «ledere» er andre unge menn, eller vage visjoner av dem i form av bin laden osv.

  Det ironiske er at du selv har har brukt mange år på vestlig utdanning, men undergraver din egen tradisjon, som en av «gjeng av mullaher». Doktorgradene du snakker om var også i form av å studere tekstene sammen med andre lærde, ikke alene.

  Det er mangel på Islamsk utdanning som er problemet idag, ikke omvendt. A. Bhatti var ingen moskegutt, men hyperkriminell. Det samme gjelder de fleste andre i gjengen hans, de ble ikke radikalisert av vanlige Imamer, slik du antyder, men av internettforum, droneangrep, USAs krigføring og ekstreme former for salafisme.

  Den type «kunnskaps»revolusjonen du snakker om kom allerede for 200 år siden, og den skapte sekterisk vold og splittelse. Reell kunnskap er utdanning som setter religiøse tekster i riktig sammenheng og kontekst.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.