I en pøl av piss

De kaller det det største gjennombruddet i dansk litteratur. Og det er det nok, ikke bare i dansk, men i nordisk litteratur. For det er sjeldent litteratur, og især en diktsamling, treffer som et kraftig slag i magen.

YahyaHassanHele diktsamlingen er skrevet i versaler og treffer med en kraft som er sjelden i våre dager. Aller mest fordi Hassan er dønn ærlig og sier det som det er. Men også fordi han forteller oss om en virkelighet vi ikke trodde fantes. I den sosialdemokratiske middelklassen i Norden er integrering noe man gjerne snakker om, men ikke nødvendigvis noe man forholder seg til i det daglige. Det viser Hassan veldig godt gjennom sin debut ”Digte”.

Men hvorfor det store gjennombruddet? Det er nok ikke litterariteten som er årsaken, for den svakt tilstede. Selv om diktene har visse kvaliteter, og noen av dem er virkelig gode, så er det aller meste av tekstmaterialet stemmen til en sint ung mann som vil få utløp for sin aggresjon. Nei, det er nok historien bak som selger, og da kan en lure på om det er det sosialpornografiske dyret som vekkes i oss, for det kan umulig være slik at litteratureliten i Danmark, eller i norden, ikke ser at Hassan til tider blir banal og enkel. For eksempel på side 153 i den danske utgaven:

(…) FASTER VENLIGST DIN TØRKLÆDE
BEHOLD DEN PÅ MÅ ALLAH BELØN DIG
MIG JEG KLØR MIN VENSTRE BALLE MED HØJRE HÅND
OG PISSER NÆRMEST I BUKSERNE AF NYDELSE
MIG JEG PISSER PÅ ALLAH OG PÅ HANS SENDEBUD
OG PÅ HANS ALLE MULIG UDUELIG DISCIPLE (…).

Det er ikke elegant. Det er banalt og barnslig enkelt. Det er som å lese kommentarfeltene på avisenes nettsider. Det har muligens en viss dramatisk effekt i den historien Hassan forteller, og jeg har et ganske åpent sinn når det gjelder kunst og litteratur, men vi bør kunne forvente noe mer enn piss.

Når det er sagt, så ser jeg også noen kvaliteter. Hassan har noen gode dikt i samlingen sin, og han skaper noen bilder fra sin virkelighet, en virkelighet de fleste av oss høyt utdannede middelklassetilhørende (kjedelige og trygge) kulturarbeidere på et eller annet nivå, ikke kjenner til og dermed ikke kjenner oss igjen i. Men vi har alle forestillingsevne, så det fungerer på et vis likevel, selv om det er litt for mye piss.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.