Etatsdirektør Hagen?

Carl I. Hagen oppnår med sitt forslag om integreringsetat nøyaktig det han ønsker. Oppmerksomhet og indignasjon fra omtrent alle andre. Nettopp det har vært strategien til Hagen og Fremskrittspartiet så lenge partiet har eksistert.

Hagen foreslår et ganske konkret tiltak som han vet kommer til å bli nedstemt. Han har lang politisk erfaring, og jeg regner med at han ikke er så naiv som han har kalt sine politiske motstandere gjennom de siste førti årene, og tror at han vil få gjennomslag.

Frp-koden
Men da kan han om noen år si at Fremskrittspartiet har foreslått konkrete integreringstiltak som de andre partiene har stemt ned. Dette gjør at Frp blir det partiet som viser handlekraft, selv om de ikke gjør noe som helst, men bare på grunn av ren vilje til handling. Så, de som fortsatt lurer på hva som er Frp-koden, dere har nettopp fått svaret.

Men hvis vi nå legger indignasjonen litt til side og går inn på hva det er Carl I. Hagen foreslår. Han vil ha en egen integreringsetat som skal ha det overordnete ansvaret for å påse at innvandrere blir integrert i det norske samfunnet. Dette skal gjøres gjennom å gi råd, som for eksempel at barna skal se på norsk barne-tv. Etaten skal også advare mot søskenbarnsekteskap, opplyse om lover og regler i det norske samfunnet, dra på hjemmebesøk osv. I motsetning til hvordan man ellers oppfatter politikere er Hagen veldig konkret i forslaget sitt. Men hvis man besitter noen historiekunnskaper fra relativ nær historie, gir ikke dette forslaget gode assosiasjoner. Mener Hagen, forkjemperen for individets frihet, han som så mange ganger har vært indignert over den sosialistiske tvangsideologien som har rådet i Norge, som ikke gir enkeltmenneskene valgfrihet, mener virkelig den samme Carl I. Hagen at en kommunal etat skal føre kontroll over hvilket språk det snakkes hjemme hos folk, hvilke tv-kanaler og programmer man ser på, hvem sine bursdagsselskaper ungene er i, og hvis dette ikke gjøres så skal integreringsetaten pålegge familiene å delta på kurs, og i strengeste tilfelle gi økonomiske sanksjoner som tilbakeholdelse av offentlige ytelser?

Selv om jeg ofte har vært og er uenig med Hagen politisk, så har jeg oppfattet ham som en forsvarer av individets frihet. Men åpenbart gjelder ikke denne friheten alle, for Hagen makter ikke å se alle som individer. I retorikken som føres, og som har blitt ført, ikke bare av Hagen, men av Frp, så står partiet opp for enkeltindividet, men hvis det er noen som er mørke, eller har et annet morsmål enn norsk, så er de ikke lenger individer, men innvandrere. Denne holdningen syder igjennom i forslaget til Carl I. Hagen.

Ikke noe nytt
I sitt forslag skriver Hagen at skolehelsetjenesten skal dra på hjemmebesøk hos alle nybakte foreldre i Oslo innen to uker etter fødsel. Det er en allerede etablert praksis, ikke noe nytt. Men det nye er at kommuneansatte på hjemmebesøk skal få høre hvilke planer innvandrerforeldrene har for at ungen deres skal lære seg norsk. Man kan spørre seg om Hagen ville ha spurt etnisk norske, hvite nordmenn om hvilken omsorgsplan eller ernæringsplan de har for ungen sin.

I sitt forslag som Hagen legger frem for bystyret i Oslo bruker han tre setninger fra en kronikk jeg skrev i VG om dette temaet. Selv om han har lagt ved hele kronikken som vedlegg til forslaget sitt, så kan det virke som om jeg støtter etableringen av en slik etat. Det gjør jeg ikke. Jeg kan være enig i at det er et problem at barn oppvokst i Norge ikke behersker norsk godt nok når de begynner på skolen. Jeg kan være enig i at det er foreldrenes ansvar at barna sosialiseres og integreres inn i det samfunnet de skal bo og leve i. Men det er et langt stykke frem til å ville etablere en kommunal etat slik Hagen foreslår.

Jeg mener at Hagen, i sin iver etter å integrere innvandrere, enten ikke klarer eller ikke vil se at vi her snakker om sosiale og økonomiske klasser. Hagen vet godt at Oslo er en klassedelt by. Og jeg regner med at han vet at innvandrere har lavere inntekt enn befolkningen forøvrig og at innvandrere har lavere utdanning enn befolkningen forøvrig.

Barnehagen
Samtidig er det slik at er du innvandrer så er det høyere sannsynlighet for at du er fattig, og hvis du som innvandrer skulle bli definert som fattig i Norge, så er det større sannsynlighet for at du blir værende fattig, sammenlignet med befolkningen forøvrig. Hvis Hagen ønsker mer integrering så ville det ha vært et bedre tiltak å fjerne kontantstøtten. Når vi vet at familier har lav inntekt, så vil det være mer lønnsomt for dem å ha ungen hjemme og få penger for det, da vil de naturligvis velge å ta kontantstøtten. Samtidig som man fjerner kontantstøtten kan man utvide ordningen med gratis kjernetid i barnehagen. Foreløpige rapporter viser at de som får tilbud om gratis kjernetid i barnehagen begynner tidligere i barnehagen, samtidig som man ser at de gjør det noe bedre på kartleggingsprøver i første klasse.

Jeg håper at Hagen nå skjønner at det han kaller mislykket integrering ikke bare er uvilje fra ”innvandrerne”, men også maktstrukturer som han selv bidrar til å opprettholde, og gjennom disse gjøre enkelte grupper i samfunnet til underklasse.

Publisert i VG 21. februar 2014

3 kommentarer

  1. Hei, Assad Nasir.

    Dette er en kommentar om den grafiske utforminga av bloggen din. Jeg fant den uoppdaterte bloggen din ved å google «oppnavn». Jeg lurte på om et «egenprodusert» kallenavn kunne telle som dette. Takk for hjelpa. Underskrifta di ga bloggen personlighet. Hva tenker du om å bruke den som banner på denne bloggen òg?

    • Hei og takk for kommentar. Da jeg laget ny blogg for et par år tilbake så tenkte jeg at det måtte være noe nytt og annerledes fra den gamle. Men jeg likte jo egentlig det gamle banneret veldig godt, kanskje jeg bruker det igjen.

      Assad

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..