Stortingets protokollhåndbok

Man skal lese mye før øra detter av. Er det ikke det det heter? Uansett… med fare for å bli oppfattet som en nerd (noe jeg egentlig ikke har noe i mot) så har jeg lest Stortingets protokollhåndbok. Relativ artig lesing, kan man si. Det er en håndbok for stortingsrepresentanter og ansatte på stortinget, med andre ordet beregenet for allmuen, men det er ikke hemmelightsstemplet heller. Dog litt vanskelig å få tak for den ligger ikke allment tilgjengelig på nettet. Men jeg fikk tak i et eksemplar, og har nå satt meg inn i hvilke regler som gjelder for antrekk, korrespondanse, tiltale av ulike folk, med eller uten en offisiell tittel, og ikke minst en grundig redegjørelse for hva man skal gjøre, og hvordan, ved H. M. Kongens middag for Stortingets representanter.

Her ser du forsiden på Stortingets protokollhåndbok
Her ser du forsiden på Stortingets protokollhåndbok

De kongelige skal tiltales som Your Majesty eller Your Royal Highness, ellers er det en god del Mr og Madam, eller Your Excellency. Så det gjelder å passe tungen for ellers risikerer man at noen blir litt snurt. Med andre ord, det holder ikke å si Halla Harald. Selv ikke for republikanere.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiltalefomer på engelsk.
Tiltalefomer på engelsk.Trykk på bildet for full størrelse

Kleskoder er heller ikke lett. Men her gir protokollhåndboken en detaljert og grundig oversikt så det skal ikke være mulig å gjøre feil. Mulig at de så det som nødvendig etter at daværende Stortingspresident Kossmo dro på NATO-møte i gul dress i 1994. (Eller kanskje det sier noe om moten på 1990-tallet?)

Kossmo i gul dress. Nei nei nei.
Kossmo i gul dress. Nei nei nei.

 

 

 

 

 

 

 

Protokollhåndboken gir en grundig innføring i hvordan man bør kle seg ved ulike offisielle sammenhenger.
Protokollhåndboken gir en grundig innføring i hvordan man bør kle seg ved ulike offisielle sammenhenger. Trykk på bildet for full størrelse.

Så står det en del om korrespondase, hvordan man skal starte og avslutte offisielle brev og e-post. (Koz og klemz holder ikke, og smiletryner er fy fy). Rangordninger og slikt har vi selvsagt også. (Kongen er kongen på haugen).

Og så, noe språkbevisste mennesker sikkert vil like, jeg avslutter dette innlegget med et sitat fra Stortinges protokollhåndbok:

«Innendørs på Slottet er det røykeforbud, men røyking tolereres i bakre hovedport, etter middagen.»

 

Kilde:

Stortingets protokollhåndbok, stortingets hustrykkeri, 2013.

 

 

 

PS. Det kunne ha vært litt artig å innføre Stortingets protokollhåndbok i skoleverket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..