Svindyr umotivasjon

Lørdag 28. desember 2013 kunne man lese om motivasjonstalere i Aftenposten (papir). Mer eller mindre kjente folk som fremsier selvfølgeligheter og får folk til å betale flere tusen kroner for ingenting (aftenposten skriver at de dyreste tar mellom 65 og 100 000 kroner, noen få enda mer).

Jeg ser på det som et prov på hvor lett det er å forlede og behage oss mennesker. Hvor lett det er å lure oss ved å bruke litt sjarm, litt vidd, litt retorikk og en stor bunte patos. Grunnen til at foredragsholderne gjør suksess er veldig enkel. De tar i bruk tabloidenes du-retorikk, og de forteller deg at hvis du setter deg mål og jobber mot det, iherdig og standhaftig (de bruker nok ikke så vanskelige ord, men meningen er den samme) så vil du lykkes. Hovedbudskapet er som oftest den samme. Hvis du vil det nok, så vil du også klare det. Selvfølgelig liker alle å høre at man kan lykkes med alt bare man vil det nok (og så lar man bare være å si at de aller fleste ikke vil klare det).

Egentlig burde man kalle disse folkene selgere, ikke foredragsholdere. De selger en drøm, en illusjon, og tar publikum med seg i den drømmen (som de har betalt for i dyre dommer) og får dem til å tro, innbille seg (innbilningens kraft er sterk) at den presenterte illusjonen er tilhørerens. Folk liker det, folk vil betale for det, greit nok. Jeg skal ikke legge meg borti at folk vil kaste penger ut av vinduet (unntatt når offentlige etater bruker penger på slikt) for disse såkalte foredragsholderne har ingen effekt.

Jeg har selv vært utsatt for disse typene. En gang var det en kar som drev med coaching, og dermed sløste arbeidgiveren min og 60 andres fire arbeidstimer. En annen var en foredragsholder eller motivasjonstaler. Det eneste som skjedde var at jeg ble frustrert. Der stod en fyr og snakket om begeistring (det er veldig viktig å være begeistret), viste frem malerier han hadde malt, og pratet tull. Hele seansen, som varte i et par timer, ble avsluttet med at 100 oppegående voksne mennesker ble bedt om å holde et A4-ark i ansiktshøyde for å slå på det.

Begeistring ja.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..