Hvem vil sitte i regjering?

Noen tror at det tar lang tid å skrive. Men med litt trening er det mulig å skrive en helt grei tekst på 20 minutter, og jeg mener at jeg har beviset her. 

 

De ble borgerlig flertall, men vil det bli en borgerlig flertallsregjering? Forløpig er det høyst usikkert, men mest sannsynlig… eller, det skal vi komme tilbake til litt senere.

De siste åtte årene har Norge hatt en flertallsregjering. Så opposisjonen har hatt så å si ingen innflytelse på politikken. Regjeringen har kunnet gjøre som den ville, med mindre man har ønsket et bredt flertall i noen saker. Klimaforliket er vel et eksempel. Så nå er det nesten utenkelig at noen vil danne mindretallsregjering.

Erna Solberg og Høyre vil, som det største partiet på borgerlig side, selvfølgelig prøve å få til en koalisjonsregjering med et styringsdyktig flertall. Det betyr da at de vil prøve å strekke seg så langt som mulig for å få med Venstre og Kristelig Folkeparti i regjeringen, selv om de strengt tatt kun trenger å ha med bare en av sentrumspartiene for å få flertall. Fremskrittspartiet må være med hvis Høyre vil ha en flertallsregjering, og det er jeg ganske sikker på at de kommer til å være når Erna Solberg kommer ut fra slottet om ikke så mange uker.

Erna Solberg kommer også til å ha følge av Venstre og Kristelig Folkeparti. Grunnen er ganske enkel, og kanskje er analysen litt vel enkel, men de borgerlige partiene har gått til valg på at de vil ha regjeringsskifte og at de søker å danne en borgerlig flertallsregjering. Alle må gi litt i dørene, og det kommer de til å gjøre. Siv Jensen var tydelig på det allerede valgnatten da hun sa at man må gi, for å få.

Det er noen vanskelige saker, men ikke så vanskelige at de ikke lar seg løse, sånn på kort sikt i hvert fall. Når det gjelder miljø så kommer Lofoten, Vesterålen og Senja til å forbli som det er, de fire neste årene i hvert fall. Asylbarna får kanskje engangsamnesti, og Krf vil sikkert få Bistandsministeren. Det store spørsmålet er hvor mye Frp vil komme til å kreve for å være med i regjering, eller hvor mye de er villige til å svelge for å komme i regjering. Det er litt vanskelig å vite hva de kan finne på, men de vil garantert ønske seg samferdsel og justis.

I Aftenposten i dag kunne vi lese i en kommentar at vi ikke skal stole på noen. Det var med tanke på hva de borgerlige politikerne uttaler seg om til mediene i disse dager. Politikk er spill, og det som skjer i disse dager er i aller høyeste grad spill for galleriet. Når Venstre og Kristelig Folkeparti velvillig snakker med media om ultimatum og ufravikelige krav, allerede før de har begynt sonderinger og forhandlinger, da kan en lure på om utspillene er avtalt. Vi må jo ikke glemme at Kjell Magne Bondevik, statsminister fra Krf gikk av på grunn av en miljøsak 2001, så miljøsaken er viktig for både Venstre og Krf.

Neste gang skal vi fordele statsrådspostene. Følg med.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.