Alle vant valget, eller?

Natt til 10. september følte jeg for å gjøre comeback som kommentator. Fra 2005 til 2012 hadde jeg en fast spalte i den flerkulturelle avisen Utrop, hvor jeg kommenterte det meste mellom himmel og jord, og nå klarte jeg ikke å holde kommentatorpennen vekke lenger. Og ja, det har en sammenheng med at de rødgrønne ikke vant flertallet i valget i år.

Jeg skal være helt ærlig og innrømme at det nå etter en god stund, igjen er politisk spennende. Det blir spennende å se hva de borgerlige kan gjøre med sitt nyervervede flertall på Stortinget. Det blir spennende å se om Fremskrittspartiet klarer å få regjeringsmakt, om Venstre og Kristelig Folkeparti vil gå inn i en regjering med Frp eller om de vil støtte en mindretallsregjering bestående av Høyre og Frp. Her kan mye skje, og (nesten) hele Norge venter nok spent på å se hva resultatet vil bli. Valgdeltakelsen skal vi nemlig snakke om senere en gang når tallene er helt sikre.

Men i løpet av valgnatten hørte vi jubel på alle valgvaker NRK (jeg så bare på NRK) viste bilder fra. Alle var vinnere, alle var fornøyde, alle syntes de hadde gjort et godt valg (selv om noen ga indirekte uttrykk for at det kunne vært bedre).

Jens Stoltenberg var fornøyd med at Arbeiderpartiet ble det største partiet, men de mistet 9 mandater sammenlignet med resultatet i 2009 (forrige stortingsvalg). Senterpartiet og Liv Signe Navarsete var fornøyde og mente at folket syntes det fortsatt var behov for Sp og at bøndene syntes de har gjort en god jobb. Jeg mener å huske at det var veldig mange sinte bønder på traktor i Oslo for ikke så veldig lenge siden, men det var kanskje bare bondens marked? Audun Lysbakken og Sosialistisk Venstreparti tok det som en seier at SV ikke havnet under sperregrensen, men klarte å komme seg akkurat over. SV har mistet 4 mandater sammenlignet med forrige stortingsvalg, og Sp har mistet 1, så til sammen har de rødgrønne partiene mistet 15 mandater sammenlignet med forrige stortingsvalg.

Men det er jo ikke så mye bedre på borgerlig side. Siv Jensen og Fremskrittpartiet var de mest fornøyde, noe vi alle så og hørte, men realiteten er at av alle partiene på Stortinget er Frp de som har gått mest tilbake i valget i år. Hele 6,6 prosentpoeng har Frp mistet, og det resulterer i 12 færre mandater. Kjempeseier. Kristelig Folkeparti fikk ingen endring i oppslutning og gjør det like dårlig som sist gang, dere vet, da Dagfinn Høybråten trakk seg som leder fordi det gikk så dårlig. Når sant skal sies så er det bare to partier (tre hvis vi teller med Miljøpartiet De Grønne) som går fram. Venstre gjør det godt og går fra 2 mandater i forrige periode til 9 mandater i kommende periode. Det utgjør en stor forskjell. Og til sist, Stjerna Erna, Høyre øker oppslutningen med 9,6 prosentpoeng og er derfor dette valgets vinner med 18 flere mandater i kommende periode. Så eneste grunnen til at Siv Jensen kunne være så glad som hun var valgnatten, det er at Høyre og Venstre har gjort et godt valg og økt sin oppslutning. MDG har fått ett mandat i Oslo, men kommer ikke i vippeposisjon og vil trolig ikke få gjort så mye fra eller til.

Så jada, alle vant valget.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..