Intervju: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum

I begynnelsen av sommeren sendte jeg en e-post og spurte om å få et intervju med Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Nå har han svart på spørsmålene, og svarene kan du lese under.

 

Siden du er landbruksminister er det naturlig å spørre hvorfor det er viktig å ha landbruk i Norge? Blir det ikke veldig dyrt i drift?

Kampen om maten i verden vil bli hardere i fremtiden. Vi blir flere mennesker og velstandsøkningen i land som Kina og India gjør at mange flere mennesker spiser mer og bedre. I tillegg vil klimaendringene gjøre at det vil bli vanskeligere å produsere mat mange steder i verden. Derfor er det viktig at alle land bidrar med å produsere mat til egen befolkning. Dette gjelder også Norge. Et land uten egen matproduksjon er sårbart, fordi når det blir knapphet på mat vil alle land prioritere sin egen befolkning først, og de landene som har basert seg utelukkende på import vil kunne få forsyningsproblemer. I tillegg er matproduksjon en viktig del av et lands kultur. Alt i alt er det mange gode grunner for at Norge skal ha et landbruk.

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum Foto: Stortinget
Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum Foto: Stortinget

Norge fører en proteksjonistisk politikk, hadde det ikke vært bedre for både Norge og u-land om man i større grad reduserte eller fjernet toll på mat og landbruksvarer, slik at man fikk mer utvikling gjennom handel enn gjennom tradisjonell bistand?

Alle land beskytter sin egen matproduksjon. Dette gjelder også land som er eksportrettede, slik som USA og mange EU-land. Norge beskytter sin egen matproduksjon gjennom toll, men har nulltoll på landbruksvarer fra en rekke u-land. For eksempel importerer Norge kjøtt fra Namibia til en større verdi enn hele EU til sammen.

Du var stortingsrepresentant før du ble minister, var det noe som overrasket deg i jobben som minister, eventuelt hva?

Det meste er egentlig slik jeg forventet og det er ikke noen store overraskelser. Det som likevel kan overraske meg noen ganger er at folk kan bli litt nervøse når de skal hilse på en statsråd. Jeg er jo fortsatt bare Trygve.

I tillegg til å være landbruksminister er du også nestleder i Senterpartiet, kan du gi meg tre grunner til at folk i byene skal stemme på Senterpartiet?

1) Alle trenger mat og Sp er den klareste forsvareren av norsk matproduksjon, 2) Sp har en praktisk og jordnær miljøpolitikk, 3) Sp mener at et samfunn med små forskjeller er et godt samfunn og vi jobber for både sosial og geografisk utjevning.

Nå har Senterpartiet sittet åtte år i regjering, men det må være ting dere ikke har fått til. Hva er det som bør bli bedre?

Fordi samfunnet er i stadig utvikling blir vi aldri ferdige med å styre samfunnet. Jeg mener at det fortsatt er behov for å jobbe for bedre kår for matproduksjonen, miljøet og en bedre fordeling av goder i samfunnet.

Senterpartiet har sitter i regjering med både Krf, Venstre og Høyre tidligere, noe som kan gjøre det vanskeligere å se de store skillene mellom Senterpartiet og sentrem-høyre partiene, kan det bli et problem for Senterpartiet i valgkampen?

Nei, vi er opptatt av politikkens innhold, ikke av merkelappen. Vi ser at vi får best gjennomslag for våre kjernesaker – matproduksjon, distriktspolikk og fordeling – i samarbeid med Ap og SV.

Så har jeg noen for / mot – spørsmål, og da vil jeg først og fremst vite hva landbruksministeren mener selv, ikke nødvendigvis hva partiet mener. Det første er, for eller mot tiggeforbud?

Partiet er for, personlig er jeg blitt i mot.

For eller mot offentlig-privat samarabeid (OPS) for å finansiere byggeprosjekter osv.

Mot

For eller mot karakterer i barneskolen?

Mot

Til slutt har jeg et spørsmål fra noen av mine følgere på twitter, som lurer på hva som er problemet med å åpne for privat hold av reptiler.

Hold av reptiler er et dyrevelferdsmessig svært krevende dyrehold, blant annet fordi det er vanskelig å tyde reptilers kroppsspråk. Det er også snakk om mange dyr som ikke naturlig hører hjemme i norsk natur.

Med det sier vi tusen takk til Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum for at han tok seg tid til å svare på spørsmål, og ønsker både ham og partiet lykke til i valgkampen.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..