Storveis av Seljestad

Lars Ove Seljestad ga ut en ny diktsamling samme dag som Jo Nesbøs Politi kom ut. Begge bøkene er gitt ut på samme forlag, men den ene har du mest sannsynlig aldri hørt om.

Seljestads siste diktbok heter Storspring med undertittelen Fabrikkdikt. Utgitt i 2013, på Aschehoug.

9788203355202_SeljestadFabrikkdiktene til Seljestad kommer i samme rammer som fabrikkarbeideren må forholde seg til, og egentlig (nesten) hvilken som helst arbeider, men fabrikkarbeideren spesielt fordi han (stort sett er det jo en han) er så bundet til stedet fabrikken, enten han liker det eller ikke.

Seljestads fabrikker våkner til liv og lever, i beste (?) velgående og kan etter hvert sies å representere en slags guddom som krever underkastelse fra menneskene. Fabrikken skal ha din tid, og alle dine krefter. Samtidig er fortellen ikke bare en arbeider, men en belest arbeider, som en slags romantisk skikkelse fra fordums tider, eller er det kanskje en som har tatt steget videre.

Det er naturlig å trekke linjer til arbeiderlitteratur fra slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Det kan leses som en moderne arbeiderfortelling, for mot slutten, uten at jeg skal avsløre for mye, så rettes en finger, eller oppmerksomheten vår tids kapitalisme og finansakrobatikk.

Seljestads bok kom ut samme dag som Jo Nesbøs Politi, men har ikke fått en promille av oppmerksomheten. Det er synd, for Seljestad gir mye (mer) mat for hjernen.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..