Hvorfor tror du ikke på SSB, Tybring-Gjedde?

Mandag morgen (15.06) våknet jeg til at følgende sak var på topp på dagbladet.no

Screen shot 2013-07-15 at 10.17.01 AM
Kilde: Dagbladet.no http://www.dagbladet.no/2013/07/15/nyheter/innvandrer/norge/frp/sv/28199496/

Artikkelen er fra NTB og forteller om nordmenns holdninger til innvandrere. Undersøkelsen er gjort av den institusjonen som har mest tyngde og mest troverdighet når det gjelder å levere statistikk, nemli Statistisk sentralbyrå (SSB). Men det holder ikke for Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde tror ikke på det. Begrunnelsen han gir er, og jeg siterer, Det er bare å se på hva som skjer i Oslo, der alle flytter vekk fra innvandrerne. Det er ikke noen tvil om at innvandringspolitikken drives mot folkets vilje, sier Tybring-Gjedde til avisen.

Ja, hva er det som skjer i Oslo, Tybring-Gjedde?

For det første må jeg si at den eller de som har laget denne saken har gjort et dårlig intervju, og tydeligvis kun vært ute etter å få en fra Frp til å si noe negativt om innvandrere, for når Tybring-Gjedde gir sin forklaring på hvorfor han ikke tror på talle fra SBB (se over), så kommer det ikke et nytt spørsmål om hvilket grunnlag han har til å betvile tallene, om han tror folk ljuger når de blir spurt, altså få noe mer kjøtt på benet enn det lille, banale og tendensiøse som kommer til uttrykk i svaret som står på trykk.

Så, kjære Tybring-Gjedde, skal jeg komme inn på kjernen i saken. Jeg synes ikke at svaret du gir på hvorfor du ikke tror på tallene fra SSB er tilfredsstillende nok. Det er egentlig ikke et svar i det hele tatt. SSB er den statistikkleverandøren i landet med mest tyngde og mest troverdighet, så hvorfor tror du ikke på dem. Mener du at utvalget blant de spurte ikke er representatitvt? Mener du at de spurte ikke svarer ærlig når de blir spurt hva de mener om innvandrere og innvandring? Mener du at SSB har tuklet med tallene? Er det andre undersøkelser som viser noe helt annet? Kanskje du mener det er spørsmålsstillingen i undersøkelsen som ikke er riktig og dermed gir feil utslag? Eller er det fordi det rett og slett ikke passer med hva du mener og ønsker rent politisk?

Siden journalister trenger å lære seg å stille oppfølgingsspørsmål så får du nå muligheten til utdype hvorfor du ikke tror på tallene fra SSB. Såpass synes jeg du burde klare.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s