Oslo (Valg 2013)

Nå er det hovedstadens tur. Oslo. Den største byen. Det er også byen min, stedet jeg er født og oppvokst.

Oslo har i dag 17 representanter på Stortinget, men til høsten skal Oslo-borgere velge 19 representanter til tinget. Fordelingen mellom partiene er i dag slik at Arbeiderpartiet har seks mandater, Høyre har fire, Fremskrittspartiet har tre, Sosialistisk Venstreparti to, Venstre og Kristelig Folkeparti har ett hver. Altså har alle partiene på Stortinget, bortsett fra Senterpartiet, mandater i Oslo. Det sier kanskje litt om sammensetningen av befolkningen i byen, og siden det til høstens valg skal velges to representanter mer enn for fire år siden vil det også bli interessant hvem som kan klare å vinne dem. Jeg tror Miljøpartiet De Grønne vil klare å vinne et mandat fra Oslo.

Blant representantene i Oslo finner vi flere partilederede, Jens Stoltenberg (Ap), Bjørnar Moxnes (R), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V). I tillegg finner vi flere politikere som ofte er i mediene og er nasjonale kjendiser. Christian Tybring-Gjedde (Frp), Per-Kristian Foss (H), Hadia Tajik (Ap) Heikki Holmås (SV) og Kristin Halvorsen (SV) for å nevne noen.

I tillegg til de partier som allerede er nevnt kan du stemme på følgende partier: Norge Kommunistiske Parti, Det Liberale Folkepartiet, Demokratene i Norge, Piratpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet, Rødt, Samfunnspartiet, De Kristne, Kystpartiet, Kristent Samlingsparti, Pensjonistpartiet.

På Ap sin valgliste finner vi selvsagt Stoltenberg, Tajik og Støre på de tre første plassene. En nykommer er Prableen Kaur på åttende plass. Hvis de rødgrønne skulle vinne flertallet kan hun komme inn på tinget som vararepresentant, forutsatt at de de tre første på listen blir ministre.

I Høyre ser valglisten ganske lik ut, men Per-Kristian Foss gir seg etter 32 år på tinget. Det er intet mindre enn en bragd. All honnør til Foss. Ine Marie Eriksen er dermed førstekandidaten til Høyre i Oslo.

Hos Venstre er Trine Skei Grande, naturlig nok, på topp, med Ola Elvestuen på andreplass.

Krf har Hans Olav Syversen på topp.

Miljøpartiet De Grønne har Rasmus Hansson på topp. Ellers så står professor Thomas Hylland Eriksen på MDG sin liste, han pleide å stå på Venstre sin liste før.

Etter en kampvotering mellom Akhtar Chaudry og Heikki Holmås gikk sistnevnte seirende ut som Oslo SV sin førstekandidat. Chaudry hadde stilt ultimatum om førsteplassen og står dermed ikke til gjenvalg. SV har Ingunn Gjerstad på andreplass og Olvia Salles på tredjeplass. Begge nye i rikspolitikken.

Rødt har selvsagt Bjørnar Moxnes på topp, med Seher Aydar på andreplass. Sistnevnte er leder i Rød Ungdom.

Frp har Siv Jensen på topp, med Christian Tybring-Gjedde, Mazyar Keshvari og Peter N. Myhre på tredje, fjerde og femte plass.

Senterpartiet har Ane Kismul på topp, men jeg tror det er små sjanser for at Sp skal klare å kapre en plass fra Oslo.

Reklamer

5 kommentarer

    • Vi som bor i «utlandet» kan bare oppfordre de mange nordmenn som sogner til Oslo å stemme Rødt. Folkvord har godt ømdømme her i Spania. Får håpe det smitter over. Rødt har markert seg her med «Altea-saken».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.