Oppland (Valg 2013)

I dag skal vi se litt på Oppland, det eneste fylke i landet som hverken har grense til hav, eller til et annet land. Et skikkelig innlandsfylke med andre ord. I tillegg er det stort sett fjell. I følge wikipedia er arealet på litt over 25 000 kvadratmeter, men bare 5109 av disse ligger under 600 m.o.h. Fylket huser også landets høyeste fjell, Galdhøpiggen, i tillegg er Jotunheimen, Dovre og Rondane i Oppland. Toten er kanskje den mest kjente bygden i fylket, Gjøvik og Lillehammer de største byene, og da skjønner vi jo at Oppland er det fylket hvor OL ble arrangert i 1994 (vi kommer aldri til å glemme det), men vi bør heller ikke glemme at Bjørnstjerne Bjørnson bosatte seg på Aulestad i Oppland.

Oppland
Oppland

Oppland har syv plasser på Stortinget, og i dag er fordelingen mellom partiene slik at Arbeiderpartiet har tre, Fremskrittspartiet, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har ett hver. Rigmor Aaserud, som er fornyingsminister, er valgt inn på Stortinget fra Oppland. Ellers så er det vel Olemic Thommessen fra Høyre som er mest kjent nasjonalt.

Nå har det seg slik at som er valgt inn fra Oppland stiller til gjenvalg. Det kan bli noen endringer hvis partiene får noen eller mister noen mandater, kanskje noen nyer partier kommer inn. Stine Renate Håheim fra Arbeiderpartiet som er fast vara for Rigmor Aaserud kan miste plassen sin hvis regjeringen ryker, noe som virker ganske sannsynlig hvis vi skal tro meningsmålingene.

Ellers så stiller flere partiet liste og du kan velge mellom Rødt, Miljøpartiet De Grønne, Det Liberale Folkepartiet, Venstre, Piratpartiet, Pensjonistpartiet, Kristelig Folkeparti, De Kristne, Kystpartiet eller Demokratene i Norge i tillegg til Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Sentepartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Reklamer

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.