Nordland (Valg 2013)

Nå har vi kommet til det mest langstrakte fylket i landet, nemlig Nordland. Bodø er den største byen, og ellers en rekke kjente steder, som for eksempel Brønnøysund (som i Brønnøysundregisteret). Sammen med fjordene på Vestlandet er det nok Nordland som egentlig er bildet av Norge i utlandet. Lofoten, Vesterålen, Salten, Helgelandskysten. Det er hav, øyer, fisk og grandios natur. Det er vel trygt å si at det er dit alle turistene egentlig vil, ikke til Oslo og omegn.

Nordland har plasser på Stortinget i dag, men skal velge 9 kandidater i kommende stortingsvalg. Det største partiet i Nordland var ved forrige valg Arbeiderpartiet med 4 mandater, tett fulgt av Fremskrittspartiet med 3 mandater, og Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Høyre har ett mandat hver.

I valglistene er det betydelige endringer i Arbeiderpartiet sin liste hvor to av fire sittende representanter ikke stiller til valg. I tillegg, Anna Ljunggren som kom inn på Stortinget første gang i 2005, ble valgt inn som andrekandidat fra Ap i 2009, er nominert på tredjeplass på valglisten for årets valg. Eirik Sivertsen som ble valgt inn som tredjekandidat fra Nordland Ap i 2009, er nominert på andreplass, så Sivertsen får plass på tinget før Ljunggren.

SV har også nominert en ny mann på førsteplass, det samme har Høyre, mens Senterpartiet fortsatt har Janne Nordås på topp.

I tillegg til partiene som allerede er nevnt kan de som bor i Nordland stemme på Piratpartiet, Rødt, Folkeliste mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, Samfunnspartiet, Venstre, Kristelig Folkeparti, Miljøpartiet De Grønne, Demokratene i Norge, Norges Kommunistiske Parti, De Kristne, Kystpartiet og Pensjonistpartiet.

Jeg har jo ikke noe vitenskapelig grunnlag for å si noe om hva som blir viktig i valgkampen i Nordland, men jeg tror at oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja blir viktig. Og da kan en se for seg at det blir to typer partier som vil tjene en del på det. De som er for oljeboring vil stemme på partier som går inn for oljeboring, de som er mot vil trolig stemme på partier som ikke vil ha oljeboring, og da kan Miljøpartiet De Grønne tjene en del i Nordland. Kanskje også Venstre. Det blir uansett spennende.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s