Makta midt imot

Makta midt imot
Kjell-Erik Nordenson Kallset
Forlaget Manifest
2009

Makta_low_res-500x500Makta midt imot handler om EU-avstemningen i 1994 og Sosialdemokrater mot EU, nei-bevegelsen i Arbeiderpartiet. Den handler om hva som skjedde i etterkant av EF-avstemningen i 1972, og da en gruppe Ap-folk gikk ut av partiet og dannet det som i dag er SV. Om hvordan ledelsen i Ap fra og med 1980-tallet, med Gro Harlem Brundtland i spissen, jobbet i herdig for å få Norge meldt inn i EU, og hvordan et mindretall i Ap, bestående av både rikspolitikere og unge AUF-ere, jobbet for et nei og vant mot makta i 1994. Til sist får vi også lese litt om hvordan Jens Stoltenberg ble leder i Ap, nesten kjørte partiet i grøfta og etter hvert fant fram til at det rødgrønne prosjektet, samarbeidet med SV og Sp, hadde noe for seg.

Etter å ha lest Makta midt imot skjønner man at det rødgrønne prosjektet ble virkelighet etter sterkt press fra venstresiden i Arbeiderpartiet, ikke på grunn av Stoltenberg, men mer på tross av. Samtidig er Stoltenberg en politiker, og klarte å manøvrere seg til en rødgrønn regjering, og gjennom en rødgrønn regjering.

Kalleset forteller en politisk thriller som overgår selv hva amerikanske serieskapere klarer å koke sammen. Man må være noe engasjert i politikk og EU-spørsmål, men jeg tror nok at den klarer å fenge selv ferskinger fordi han gir noe av det historiske bakteppet.

Etter å ha lest boken får jeg bekreftet det jeg trodde og mente på forhånd, nemlig at Arbeiderpartiet har tjent mest på det rødgrønne regjeringsprosjektet. At Ap har tjent en god del på å gå til venstre i politikken. Det er bare å se på hva som skjedde med oppslutningen til Ap etter at Stoltenberg dannet regjering i 2001 og kjørte på med typisk høyre-politikk: privatisering, målstyring og ”effektivisering” av offentlig sektor, også kalt New Public Management. Jens Stoltenberg skylder venstrefløyen i partiet, samt Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet en god del for at Arbeiderpartiet kom til makten i 2005 og gjenvant makten i 2009. Hadde Stoltenberg og co fulgt den linjen de la ut på i 2001 er det ikke sikkert Arbeiderpartiet hadde vært en maktfaktor i dag.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s