Akershus (Valg 2013)

Akershus er et av de mest folkerike fylkene i landet og har i dag 16 plasser i Stortinget. Fra høsten av vil Akerhus få en ekstra plass og dermed ha 17 plasser i Stortinget. Så her er det muligheter for mange til å sikre seg noen flere mandater. Fordelingen mellom partiene er som følger i dag:

Arbeiderpartiet har 5 plasser, Fremskrittspartiet har 4, Høyre har også 4, Sosialistisk Ventreparti, Venstre og Kristelig Folkeparti har en plass hver.

Arbeiderpartiet sine representanter er:
Sverre Myrli, Marianne Aasen, Gunvor Eldegard, Gorm Kjernli og Are Helseth som møter fast for Anniken Huitfeldt.

Fremskrittspartiet har følgende folk:
Morten Høglund, Kari Kjønaas Kjos, Hans Frode Asmyhr og Ib Thomsen.

For Høyre møter disse:
Jan Tore Sanner, Sonja Sjøli, Sylvi Graham og André Oktay Dahl.

Så har vi Borghild Tenden fra Venstre, Knut Arild Hareide fra Kristelig Folkeparti og Rannveig Andresen fra Sosialistisk Venstrepari som møter fast for Bård Vegard Solhjell så lenge han er statsråd.

Akershus er ikke noe dårligere enn andre når det kommer til partimangfoldet, så i tillegg til de største partiene som allerede er nevnt så stiller følgende partier liste i Akershus: Rødt, Piratpartiet, Senterpartiet, Det Liberale Folkeparti, Miljøpartiet De Grønne, Samfunnspartiet, De Kristne, Demokratene i Norge, Kristent Samlingsparti, Kystpartiet og Pensjonistpartiet.

Det blir noen utskiftninger, og vi kan begynne med Arbeiderpartiet. Der kommer det en ny mann inn på 4. plass, Åsmund Aukrust, så Gunvor Eldegard kommer ned på 5. plass.

På Frp sin liste stille ikke Morten Høglund til valg, Hans Frode Asmyhr går også ut. Hans Andreas Limi og Himanshu Gulati kommer inn som nye blant de fire øverste på Frp sin listen.

I Høyre tar ikke Sonja Sjølie og André Oktay Dahl gjenvalg, så der kommer også noen nye inn. Fra Kristelig Folkeparti stiller ikke leder Knut Arild Hareide til valg fra Akershus, mest sannsynlig fordi det er en noe usikker plass han har fra fylket. Det hadde jo vært veldig dumt hvis partilederen ikke ble valgt inn på Stortinget.

Foto: Silje England Garshol www.venstre.no
Foto: Silje England Garshol http://www.venstre.no

Fra Sosialistisk Venstreparti er det fortsatt Bård Vegard Solhjell som er på topp, mens i Venstre er det en ny mann på topp, ingen ringere enn Abid Raja.

Men, i Akershus møter vi også et parti som skiller seg litt ut fra alle de andre. Eller en valgliste som skiller seg ut fra alle de andre. Partiet heter Samfunnspartiet og har en del kjendiser på listen, som for eksempel Tor Erling Staff, Alex Rosén, Vendela Kirsebom, Aylar Lie, Pia Haraldsen, Katrine Moholt, Dorthe Skappel, Ole Paus, Brynjar Meling, Johan Golden og Atle Antonsen. Dette må være tull, tenkte jeg. Men jeg søkte på google og fant fram til en offisiell nettside og en artikkel på wikipedia. Samfunnspartiet er grunnlagt av Øystein Meier Johannesen i 1985, og er et anarkistisk parti. I 2006 satte Johannesen fyr på sin egen bil som en protest mot israels og USAs behandling av palestinere. Samfunnspartiet har flere ganger nominert kjendiser på sine valglister uten at de nominerte har vært klar over dette. Noe som ikke har blitt møtt med begeistring fra de det gjelder. Så hvis du tilfeldigvis skulle treffe på noen av kjendisene jeg har nevnt kan du spørre dem hvilke forhåpninger de har til valget og hvor mange mandater de håper på å kapre.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..