Hvem sitter egentlig på Stortinget?

Kilde: Wikimedia
Kilde: Wikimedia

Hvor mange stortingsrepresentanter kan du navnet på?

0-5  Du må nok følge litt mer med

6-10  Du følger litt med ja

11-15 Ikke dårlig

16-20 Bra

21-25 Du nærmer deg politisk nerd

25 +   Du er sikkert medlem i et politisk parti og kanskje til og med aktiv

Det velges 169 representanter til Stortinget, 150 er distriktsrepresentanter, 19 er utjevningsrepresentanter. Distrikt betyr IKKE ute på landet i denne sammenheng, men refererer til valgdistrikter. Vi har 19 valgdistrikter i Norge, ett for hvert fylke. Vi kan repetere geografi fra ungdomsskolen, hva heter fylkene i Norge?

Mandatfordelingen mellom valgdistriktene, eller fylkene, justeres hvert åttende år basert på folketallet, og i år har fordelingen blitt justert, så den nye mandatfordelingen blir som følger:

Aust-Agder: 4
Vest-Agder: 6
Akershus: 17 (+ 1)
Buskerud: 9
Finnmark: 5
Hedmark: 7 (- 1)
Hordaland: 16 (+ 1)
Møre og Romsdal: 9
Nordland: 9 (- 1)
Oppland: 7
Oslo: 19 (+ 2)
Rogaland: 14 (+ 1)
Sogn og Fjordane: 4 (- 1)
Telemark: 6
Troms: 6 (- 1)
Nord-Trøndelag: 5 (- 1)
Sør-Trøndelag: 10
Vestfold: 7
Østfold: 9

Da kan du allerede nå notere deg hvor mange personer fra ditt fylke vil få en plass på Stortinget etter valget i september.

Stortingsrepresentantene sitter i den rekkefølgen fylkene er listet opp, og de sitter fylkesvis, ikke i partigrupper. Så da kan en fra Sosialistisk Venstreparti sitte ved siden av en fra Fremskrittspartiet (og da har jeg bare valgt de to ytterpunktene i partimangfoldet på Stortinget, det er ingen dypere tanke bak det).

Kilde: Wikimedia
Kilde: Wikimedia

Man blir jo litt nysgjerrig på hvem alle de representantene man aldri hører om egentlig er. Hva driver de med, hva liker de å gjøre, hva tenker de om både det ene og det andre. De er sikkert mer kjente i sine lokalsamfunn og sine fylker rundt omkring, men det er jo veldig mange som aldri er på tv, aldri er på radio, aldri er i nasjonale aviser. Men de bortgjemte representantene får vi komme tilbake til ved en annen anledning.

Stortingets sammensetning i dag er jo litt viktig å vite noe, hvis man skal ha et sammenligningsgrunnlag for valget 9. september.

Etter stortingvalget i 2009 var mandatfordelingen blant partiene som følger:

Arbeiderpartiet: 64
Sosialistisk Venstreparti: 11
Senterpartiet: 11
Venstre: 2
Kristelig folkeparti: 10
Høyre: 30
Fremskrittspartiet: 41

For å ha flertall i stortinget må man ha minimum 85 mandater. Ap, SV og Sp har tilsammen 86 mandater i dag, og kan sammen danne en koalisjonsregjering som også er en flertallsregjering. Siden 2005 har vi hatt en flertallsregjering i Norge, og hvis man hører politikere snakke så snakker de om å få flertall i stortinget. Før 2005 hadde vi en rekke mindretallsregjeringer, men da blir regjeringen avhengig av å få støtte fra deler av opposisjonen i hver enkelt sak, og ikke minst når statsbudsjettet skal vedtas. Mindretallsregjeringer gir derfor større rom for at opposisjonen kan få igjennom en del ting i forhandlinger med regjeringen, men hvis regjeringen har flertall på stortinget trenger de ikke å bry seg med opposisjonen.

Det var noen teknikaliteter og bakgrunnsinformasjon som er viktig å ha med seg inn i valgkampen. Etter hvert skal vi se nærmere på hvem som skal velges inn på stortinget og hva partiene faktisk mener om et og annet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s