Valg 2013

Til høsten er det igjen duket for stortingsvalg her til lands. På tide, vil noen si, hvaforno? vil kanskje andre si. Uansett, folk som er opptatt av politikk går inn i en tid de gleder seg til. Politikerne, både kjente og ukjente, vil være på hugget i sosiale medier, og delta i (eller prøve i hvert fall) samtaler om både store og små ting. Men hva er viktig å huske på i forbindelse med valget?

For det første er det viktig å huske at valgdatoen er 9. september. Det er absolutt siste frist til å si din mening gjennom valgkanalen, en av flere veier til innflytelse du har som borger av samfunnet. Men det vil også være mulig å forhåndsstemme, og en god del folk velger å bruke denne muligheten. Personlig har jeg kun stemt på valgdagen en gang, det var første gang jeg stemte, ved kommunevalget i 2003 (jeg er ikke eldre enn det nei).

Det neste, eller egentlig det første, som er viktig å finne ut er om du har stemmerett. Du har stemmerett ved stortingsvalget hvis du:

1. er norsk statsborger

2. er, eller fyller, 18 år i løpet av valgåret

3. er,  eller har vært, folkeregistrert bosatt i Norge

Hvis du oppfyller disse kravene vil du automatisk bli ført inn i manntallet hvor du var registrert bosatt pr. 1. juli 2013. Det vil si at hvis du var registrert bosatt i Oslo 30. juni 2013 så må du stemme i Oslo ved valget. Hvis du var bosatt i Tromsø, så må du avgi din stemme i Tromsø. Men du kan forhåndsstemme i hvilken som helst kommune, så hvis du vet at du ikke er i hjemkommunen på valgdagen så anbefaler jeg å forhåndsstemme. Har du stemmerett vil du motta valgkort i posten, der står det hvilket valglokale du skal bruke og åpningstider. Når du skal stemme må du huske å ta med både valgkort og legitimasjon. Det er nemlig påkrevd av valgloven.

Nytt i år er forsøk med e-valg, og da skal det være forsøk med elektronisk valg i noen kommuner i Norger. Det kan bli spennende å se hvordan det vil gå. Forsøket skal gjøre i følgende kommuner.

evalg2013

Da var formalitetene unnagjort og vi kan gå over til den morsommere delen.

I tiden framover vil du se og høre politikere argumentere for at du skal stemme på deres parti, eller at du ikke skal stemme på deres politiske motstandere. Du vil lese journalister skrive om skole, sykehus, kriminalitet og innvandring. Du vil lese, høre og se politiske kommentatorer forklare hva politikere egentlig sier. Andre kommentatorer og politiske redaktører vil diskutere meningsmålinger i alle retninger. Programledere i debatter vil stelle i stand sirkus. Det kan bli litt mye for folk flest. Det kan bli for mye støy, for mye sirkus, rett og slett. Derfor er det viktig å sette seg inn i hva de ulike partiene vil og hva de står for. Partiene selv bidrar ikke akkurat til å dempe støyen, de vil jo så gjerne på tv, på radio og i aviser, de vil jo så gjerne synes og ha eksponering, men mediene legger premissene, og mediene, ikke bare de tabloide, men også seriøse NRK, legger opp til tabloide debatter og programledere som ikke makter å stille intelligente spørsmål, som ikke klarer å ta politikerne på politikken. Partiene selv bruker penger på penner, godteri og annet dilldall med partilogo og partinavn som de deler ut til folk. Det var sikkert en eller annen lur pr-rådgiver som kom på det geniale forslaget en gang. Dem har det jo blitt en del av med årene.

Jeg starter herved valgkampen på bloggen min. Følg med og kommenter gjerne.

Kilde:

Kommunal- og regionaldepartementet. http://www.regjeringen.no/nb/dep/krd/kampanjer/valg.html?id=456491

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s