Folk koster penger

Hege Storhaug har den senere tid skrevet hva innvandringen koster den norske staten. Men det er vel ingen overraskelse at folk koster penger i en velferdsstat.

Makspris i barnehagen. Gratis grunnskole og videregående opplæring. Fødselspermisjon til både mor og far. Sykelønn, ventelønn og arbeidsledighetstrygd. Barnetrygd. Legebesøk og sykehus. Det blir penger av slikt, og staten betaler. Et vel så interessant spørsmål kan være hva den gjennomsnittlige nordmannen koster staten. Så hvorfor går Hege Storhaug etter innvandrere spesielt?

Først må vi ha klarhet i hvilke begreper man bruker. Hvem er en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) skriver i Samfunnsspeilet 3/2012 at innvandrere er folk som selv har innvandret til Norge. I samme artikkel skriver SSB om befolkningsfremskrivingen. Det viser at antall innvandrere i Norge vil vokse fra 0,55 millioner i 2012 til 1,3 millioner i 2050. SSB skriver også at det vil vokse svakt i omtrent 20 år før det synker til 1,2 millioner i år 2100. Hvis man absolutt skal insistere på å ta med norskfødte barn av innvandrere vil tallet vokse fra 0,66 millioner i 2012 til 2,03 millioner i 2070, før det synker igjen til 2,01 millioner i år 2100. Mens fremskrivingen for resten av befolkningen er jevnt stigende frem mot år 2100, og ifølge fremskrivingen vil Norges totale befolkning være på omtrent syv millioner i 2060.

Ser man på innvandringsstatistikken for i fjor, var det 78 570 personer som innvandret til Norge. Hvis man trekker fra utvandringen, var nettoinnvandringen 47 343 personer, en prosentvis økning på 0,6 sammenlignet med 2011. Det kan ikke akkurat kalles masseinnvandring, slik enkelte har en tendens til å beskrive virkeligheten. Bak disse tallene er den største gruppen av innvandrere fra vestlige land, hovedsakelig EU og Schengen-området. Det er ikke det inntrykket man får av innvandringen til Norge når Hege Storhaug og Christian Tybring-Gjedde (Frp) er på ferde. Retorikken i kronikker og andre uttalelser snakker for seg.

Men jeg kan være enig med Storhaug i at norsk innvandringspolitikk er hodeløs. Ikke fordi man har «åpne grenser». Det har man da virkelig ikke, men fordi man ikke makter å se ressursene hos dem som innvandrer til Norge, og utnytte det til det beste for hver enkelt og for Norge.

Er man bekymret for den økonomiske situasjonen i Norge og hvordan den vil være om 50 år, er det velferdsstaten vi må gjøre noe med, ikke innvandringen. Vi er høye på oljekroner, men den rusen vil komme til å gå over, og da vil vi treffe bakken med et brak. Løsningen fra Storhaug og Tybring-Gjedde er å gjøre som treåringer i trassalderen. Stenge seg inne på rommet sitt alene og tror at alt vil ordne seg. Hvis man leser sammendraget i rapporten fra SSB, som Storhaug baserer seg på, står det svart på hvitt at siden den offentlige petroleumsformuen er uavhengig av folketall, vil en økning i folketall, uavhengig av om det kommer av innvandring eller ikke, være en svekkelse av offentlige finanser.

Publisert i Aftensposten 13. juni 2013

Reklamer

3 kommentarer

  1. Jeg ser meg lei på den debatten i mediene. Alle koster jo penger i dagens samfunn. Enten man er norsk eller innvandrer. Og ja, hvorfor er så mange så snerversynte at de tenker brun hud når ordet innvandrer blir nevnt? Og ser man nærmere på statistikken, så er «de brune i et mindretall».. Hver og en av oss koster penger, og slik vil det egentlig alltid være så lenge det finnes en myntenhet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s