PML-N og Sharif erklærer valgseier (for nybegynnere)

Ved midnatt norsk tid, 11. mai 2013 ble det mer og mer tydelig at PML-N og Nawaz Sharif gjør et brakvalg. Men hvem er egentlig denne Nawaz Sharif?

Noen husker kanskje at Sharif ble avsatt som statsminister i 1999 da General Pervez Musharraf gjennomførte kupp og tok over makten i Pakistan. Da var Sharif statsminister for andre gang.

Pervez Musharraf og Nawaz Sharif i gode gamle dager.
Pervez Musharraf og Nawaz Sharif i gode gamle dager.

Sharif ble født i 1949 i Lahore, Punjab. Hans far flyttet fra India til Pakistan etter delingen i 1947 og etablerte forretningene sine i Lahore. Familien Sharif har vært en betydelig del av pakistansk politikk siden 1980-tallet. Shabaz Sharif, broren til Nawaz Sharif, er Chief Minister i Punjab, altså øverste politiske leder i provinsen. Partiet til Sharif, PML-N, henter også mesteparten av sin støtte i Punjab, og etter hvert som tallene blir bekreftet så vil vi se at flesteparten av plassene som PML-N vinner er fra Punjab.

På 1970-tallet førte daværende statsminitster Zulfiqar Ali Bhutto en nasjonaliseringspolitikk, noe som førte til Sharif-familien ble hardt rammet økonomisk. Nawaz Sharif engasjerte seg politisk og ble med i Pakistan Muslim League. Han ble raskt en ledende figur på den nasjonale politiske scene.

Sharif ble finansminister i provinsregjeringen i Punjab i 1981. General Zia-Ul-Haq gjennomførte militærkupp og tok over makten i landet. Sharif hadde god kontakt med Zia, og han klarte til og med å få tilbake stålindustrien som hadde blitt fratatt familien på 70-tallet. Sharif har altså lenge hatt en høne å plukke med Pakistan Peoples Party, særlig på grunn av Bhutto sin nasjonaliseringspolitikk. Da Sharif kom til makten i 1990 og ble statminister satte han i gang med privatisering i stort monn, og liberaliserte den økonomiske politkken. På den måten kan man si at fikk tatt igjen. I 1993 ble Benazir Bhutto, datteren til Zulfiqar Ali Bhutto, statsminister, Sharif havnet da litt på sidelinjen. I 1997 ble han igjen statsminister, denne gang til 1999 da han ble avsatt av General Pervez Musharraf.

Sharif har blitt anklaget for korrupsjon. Det har vært saker i rettssystemet, men sånne saker har tendens til å aldri komme skikkelig i gang. Etter at Musharraf tok over dro Sharif til Saudi Arabia. Han hadde investert en del i landet og bodde der helt frem til 2008, da han kom tilbake til Pakistan.

Siden 2008 har Sharif vært leder for opposisjonen i Pakistan. Ved valget i år ser det ut til at Sharif og PLM-N blir det klart største partiet, men ikke store nok til å danne regjering alene. Det interessante blir hvem han kommer til å samarbeide med. I natt sa Sharif i en tale at han inviterer alle partier til dialog. Han sa også at han tilgir alle som har slengt dritt om ham og partiet hans. Til stor jubel fra tilhengerne.

Men det er ingen lett jobb Sharif går til. Utfordringene står og venter. De to største og viktigste sakene han må rydde opp i er økonomien og terrorismen. Det er høy inflasjon i landet, verdien til den pakistanske valutaen har falt en god del de siste fem årene. Prisene øker, folk har ikke nok inntekt til å klare seg. Terrortrusselen er overhengende, det har vi sett i valgkampen også. Over hundre døde i valgkampen. Mange blir drept daglig, enten av terrorister eller av andre kriminelle. Nå blir det spennende å se hvem PML-N vil danne regjering sammen med.

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s