Det pakistanske valget 2013 – for nybegynnere

Pakistan, eller offisielt, Den islamske republikken Pakistan, er en stat i Sør-Asia. Landet ble selvstendig 14. august 1947.

Pakistan er delt inn i fire store provinser. Disse er Punjab, Sindh, Balochistan og Khyber Pakhtunkhwa. I tillegg kommer Kashmir-områdene hvor det er noe uenighet mellom India og Pakistan. Så er det et område som går under navnet ”Federally Administered Tribal Areas” (hvor talibanere angivelig gjemmer seg), og selv om man sier at det er ”Federally Administered” så har ikke pakistanske myndigheter noe særlig kontroll, mildt sagt. Men nok om det.

500px-PAK_AU_T1.svg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Innenfor provinsene igjen er det politiske systemet organisert i tre nivåer: distrikter, tehsil (tradisjonelt et område med en by som fungerte som sentrum for omkringliggende landsbyer) og til slutt landsbyråd eller byråd. Så til sammen har man fem nivåer i det politiske systemet: Nasjonalt – provins – distrikt – tehsil – by/landsbyråd. Det velges politikere til hver av nivåene. I år er det valg til det nasjonale parlamentet og til de fire provinsielle parlamentene.

I morgen er det valg til nasjonale og provinsielle parlament (men de siste er det nesten ingen som snakker om). Den folkevalgte nasjonalforsamlingen består av et senat og et underhus (National Assembly). I følge grunnloven skal presidenten utgå fra parlamentet. I valget er det underhuset som er viktigst. Der er det 342 seter. Av disse 342 er 60 seter reservert til kvinner, og 10 seter er reservert til religiøse minoriteter. Underhuset har alle de funksjonene Stortinget har i Norge. Det er lovgivende, bevilgende og kontrollerende makt.

Pakistan-Parliament

 

 

 

 

Hvis folk synes vi har mange politiske partier i Norge, så kan jeg vel si at det er enda flere i Pakistan. Men vi skal ikke ta for oss alle her. De største partiene er som følger, i tilfeldig rekkefølge:

Pakistan Peoples Party (PPP)
Pakistan Muslim League N (PML-N)Pakistan Muslim League Q (PML-Q)
Muttahida Qaumi Movement (MQM)
Awami National Party (ANP)
Muttahida Majlis-e-Amal (MMA)
Pakistan Tehreek-e-Insaaf (PTI)
Jamat-e-islami (JI)

 

President i Pakistan, Asif Ali Zardari
President i Pakistan, Asif Ali Zardari

PPP er det største partiet, og det som kanskje er kjent for nordmenn. PPP er nemlig partiet til avdøde Benazir Bhutto, grunnlagt av hennes far, Zulfiqar Ali Bhutto, på 1960-tallet. Opprinnelig var det et muslimsk sosialistisk parti, hva man skal kalle det i dag vet jeg ikke. Nåværende president, Asif Ali Zardari, er fra PPP. Partiet er veldig sterkt i Sindh, men også i andre deler av landet.

 

 

 

 

 

 

Nawaz Sharif er PML-N
Nawaz Sharif er leder i PML-N

PML-N er i dag det største opposisjonspartiet og ledes av Nawaz Sharif. Han har tidligere vært statsminister, men måtte flykte til Saudi Arabia da General Pervez Musharraf utførte statskupp og tok over styringen. Nawaz Sharif kom tilbake til Pakistan i 2007 eller 2008 (jeg husker ikke helt). For de som liker litt mer tabloid stoff: Sharif har tatt hårtransplantasjon. For øvrig er han en familie som kan kalles industrikapitalister. PML-Q henter mesteparten av støtten sin i Punjab.

 

 

 

 

 

Chaudry Pervez Elahi, leder i PML-Q
Chaudry Pervez Elahi, leder i PML-Q

PML-Q ledes av brødrene Chaudry fra Gujrat i Pakistan. De kommer fra en familie av poltikere, ikke ulikt veldig mange andre politikere i Pakistan. PML-Q henter nok også mesteparten av sin støtte i Punjab, men de samarbeider gjerne litt her og der.

 

 

 

 

Leder i MQM, Altaf Hussain
Leder i MQM, Altaf Hussain

MQM henter mesteparten av sin støtte i Pakistans største by, Karachi, som de også styrer. Borgermesteren i Karachi er fra MQM. Partilederen er i eksil i England (på wikipedia står det pakistanske myndigheter ønsket å ta livet hans i 1992 http://en.wikipedia.org/wiki/Altaf_Hussain ) Forgjengeren til MQM var en organisasjon for de som flyttet / flyktet fra India til Pakistan etter delingen, og legger stor vekt på dette i å styrke en gruppeidentitet.

 

 

 

ANP har mesteparten av sin støtte i provinsen Khyber Pakhtunkhwa.
MMA er en samling av ulike religiøse partier, de er ikke noe særlig store.
JMI er det største religiøse partiet i Pakistan, men sammenlignet med PPP, PML-N og andre så er de ikke så store, men kan komme til å havne i en vippeposisjon.

Leder i PTI, Imran Khan.
Leder i PTI, Imran Khan.

PTI er grunnlagt og blir ledet av Imran Khan. Kjekkasen og cricket-spilleren som ble politikeren. På 1990-tallet dånte pakistanske kvinner i hopetall etter denne mannen. Nå er han en frisk pust i den pakistanske politikken, og politiske kommentatorer snakker om at han har klart å vekke en sovende generasjon, ungdommen, til å interessere seg for politikk igjen. At han har gitt unge i Pakistan et håp om forandring, og en tro på at de selv kan bidra til å bygge samfunnet.

 

 

11. mai er en historisk dag i Pakistan. Det er første gang en regjering har sittet hele valgperioden på fem år. I tillegg er det første gang man har to valg på rad uten et militærkupp i mellom. For selv om Pakistan ble selvstendig i 1947 så har ikke landet hatt mye tid til å utvikle og styrke demokratiet. Man har blitt avbrutt av stadige militærkupp og politikere som ikke har vært særlig interesserte i demokrati, også de som har vært «demokratisk valgte».

Det er vanskelig å snakke om noen politiske akser til høyre og venstre, eller sentrum-periferi, fordi pakistansk politikk er relativt pragmatisk. Det må den nesten være om man skal overleve. Allianser skifter til stadighet, og politikere skifter partier rett som det er, men det er da som oftest ikke folk i ledelsesposisjoner i partiene. Det er noen familier som har vært knyttet til de ulike politiske partiene og som styrer hele showet, for å si det sånn, men det får vi ta en annen gang.

Stemmene vektes ikke, så det er en mann, en stemme. Valglokalene åpner klokken 05:00 (norsk tid) og stenger klokken 14:00 (norsk tid) i morgen.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Parliament_of_Pakistan

http://en.wikipedia.org/wiki/Pakistan

 

Reklamer

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s