Litteratur med vilje

Tittel: Verdensredderne
Forfatter: Simon Stranger 
Forlag: Cappelen Damm 
Utgivelsesår: 2012

Stranger_Verdensredderne

Det er sjeldent man leser bøker hvor forfatteren har et høyere mål enn det å fortelle en historie. Det er altfor sjeldent man leser nye bøker som har et politisk budskap. Det har jo blitt slik etter hvert, som ellers i samfunnet, at litteraturen har vendt seg innover. Fra å betrakte, beskrive og kritisere det som er utenfor, har litteraturen etter hvert blitt så selvsentrert at man nesten ikke makter å se noe som helst utenfor seg selv. Det er trist, nei, det er tragisk.

Derfor er verdensredderne av Simon Stranger en frisk pust i bøkenes verden. Det er vanskelig å skrive bøker som kan eller skal leses politisk. Det er alltid en fare for at man kan bli overtydelig. At det politiske budskapet skygger over for, eller kommer i veien for den litterære kvaliteten. Stranger klarer denne balansegangen ganske godt. Verdensredderne er en ungdomsroman, og en ganske tydelig en. Den kunne ikke vært noe annet, ikke i den formen, men det betyr ikke at den ikke kan leses av voksne. Den bør leses av voksne, leses av alle.

Verdensredderne handler om Emilie som er som norske jenter flest. En dag kommer hun i kontakt med Antonio som er med i aksjonsgruppen verdensredderne. Da vekkes det politiske engasjementet hennes for verdens fattige, for rettferdighet. Engasjementet blir sterkere, og etter hvert vokser følelsene for Antonio.

Jeg tror Stranger treffer målgruppen ganske godt. Men det overrasker ikke for Stranger har også tidligere vist hva han kan. I fjor leste jeg Barsakh som kom ut i 2009. Den har også et politisk budskap og handler om båtflyktninger fra Afrika som prøver å komme seg til Europa. Også den anbefales.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s