Lærere, bli sinte!

Fylkespolitikerne i Rogaland har vedtatt at 30 prosent av vurderingene i norsk, matte og engelsk skal rettes anonymt. To lærere har gått ut i Stavanger Aftenblad og sagt at de slutter i protest. Jeg skjønner dem godt.

Vedtaket om anonym retting i Rogaland er bare et eksempel på hvordan politikere turer fram i politisk styring av skolen. Det er ikke den politiske styringen i seg selv som er feil, men hvordan man går fram er ofte kjennetegnet av delvis arroganse og delvis ignoranse. Bare for å ta dette med anonym retting først. Utdanningsdirektoratet har de siste årene hatt et særlig fokus på vurdering for læring og at man skal gi framovermeldinger. Anonym retting vil gjøre det vanskeligere å gi framovermeldinger for hvem er det man gir den meldingen til egentlig? Så vil noen si at eksamen er jo anonymt så det blir det samme. Og med nettopp det utsagnet viser man at man ikke er lærer og ikke har det minste peiling på hva man snakker om. Eksamen er en sluttvurdering av hvilken kompetanse eleven har, øvrige vurderingssituasjoner er ikke en sluttvurdering, men en vurdering for å se hvordan man ligger an og hva man må jobbe med for å bli bedre. Altså vurdering for læring. Samtidig, og det har kanskje ingen, hverken politikerne eller elevene som har villet ha anonym retting, tenkt på. Nemlig det at lærere vurderer sine egne elever som bedre enn elever de ikke kjenner. Bare spør en skoleforsker. Og til slutt så er dette vedtaket et ganske klart signal om at man ikke har tillitt til lærerne og det faglige skjønnet lærerne utviser. Da bør det ikke komme som noen overraskelse at noen lærere velger å gå.

Men hvor mange lærere har gått i stille protest tidligere? Det vet vi ikke. Det vi vet er at en rekke pedagoger ikke jobber i skolen. Da må en spørre seg hvorfor ikke det? Noe av svaret kan være frustrasjon over å bli overkjørt av politikere og byråkrater, eller at man stadig blir overlesset med arbeid. Som norsklærer er rettebyrden stor. Det  er lettere å telle antall helger uten retting enn omvendt, og det samme kan sies om kveldene.

Frank Aarebrot har en gang sagt at lærere er for snille. Ikke i den betydning at lærere er for snille med elevene, men at lærere tar i mot og tar i mot, og (nesten) aldri protesterer. Jeg tror han har rett, men det har nok sine årsaker. De fleste lærere jeg kjenner er stolte av yrket sitt og gjør alt for å gjøre en best mulig jobb. Det får man sjeldent anerkjennelse for utenfor skolen. Og etter å ha gjort den jobben er man så sliten at protest har man kanskje ikke særlig krefter til. Til sist så blir man ofte møtt med at man klager og syter. Man blir ikke tatt på alvor. Og da orker man ikke å ta den kampen. Men det er på tide å ta nettopp den kampen. Altfor lenge har byråkratene styrt utdanningspolitikken, nå er det på tide at lærerne tar skolen tilbake.

Ofte er tiltak fra politisk hold ren overkjøring, tidvis meget adhoc, man gjør som man synes best uten å ta innover seg hva fagfolk mener. Det siste eksempelet er reviderte læreplaner. Nå er vi snart i medio april. Reviderte læreplaner skal gjelde fra skoleåret 2013/2014, altså allerede fra august. Det ryktes om at de skal vedtas i mai, men det vites ikke sikkert. Hvis vi ikke får de før sommeren kommer man til å få veldig lite tid til å sette seg skikkelig inn i de reviderte læreplanene. I hvilken annen bransje hadde man godtatt slike forhold? Ingen, vil jeg tro. Så hvorfor protesterer vi ikke?

Nok får være nok. Nå må lærerne, og ikke minst lærerorganisasjonene, spisse blyantene sine og protestere. Vi må si i fra om at vi ikke lenger aksepterer å bli behandlet som en pariakaste. At vi ikke lenger aksepterer at byråkrater og politikere skalter og valter med skolene uten å vite konsekvensene av hva de driver med. Lærere, bli sinte!

Publisert i VG 11. april 2013

 

 

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.