Overforbrukersamfunnet

Var du blant dem som slukket lyset under Earth hour for å lette samvittigheten? Eller kanskje fordi du er miljøbevisst og en som er med på slike aksjoner? Kanskje for å skape bevissthet om de store utfordringene vi står overfor? Det er på tide å få hodet opp av sanden og innse at slikt hjelper lite. Folk føler at de gjør noe, men det er ikke en dråpe i havet engang.

Vi lever våre liv og bruker ressursene på en måte som ikke er bærekraftig. Det sies at vi ikke må gi folk dårlig samvittighet. Men folk bør ha dårlig samvittighet, for med mindre vi endrer vår levemåte drastisk kan vi være rimelig sikre på at vi bidrar til å ødelegge planeten.

Våre vestlige samfunn er bygget og strukturert til å være forbrukersamfunn. Vi har organisert økonomien rundt forbruk og stadig vekst. Noen kaller det frihet. Jeg kaller det miljøsvineri.

Mens millioner sulter, kaster vi mat i utrolige mengder. Nationen skrev i januar at vi kaster mat for opptil 20 milliarder kroner i året, og det meste som kastes kommer fra private hjem. Det er skammelig at vi sløser så mye med ressursene, og vi bør absolutt ha dårlig samvittighet for slikt sløseri. Det meste av vannforbruket vårt går til matproduksjon. Hver dag bruker hver enkelt av oss over 3 400 liter vann. Det går med 15 400 liter vann for å produsere 1 kilo storfekjøtt. Korn, grønnsaker og kylling krever mye mindre vann, og er mer bærekraftig. Folk snakker om at man skulle hatt en kjøttfri dag i uka. Men vi burde heller hatt seks kjøttfrie dager i uka. Etter hvert som ikke-vestlige land får bedre økonomi og økt levestandard vil de legge til seg forbruksvaner som vi har i vestlige land. Vi har i mange år levd godt med det, så hvorfor skulle ikke andre gjøre det samme, men det er ikke bærekraftig. Jorda tåler ikke vårt økende overforbruk. Vi må alle legge om våre liv, strukturere om våre samfunn.

Samtidig reiser vi mye og ofte, og det er tydeligvis altfor billig. Vi tar gjerne noen helgeturer til europeiske storbyer i ny og ne. Generelt sett må vi reise mindre, men når det gjelder flyreiser må det gjøres noe drastisk. Flybilletter er for billige, eller nordmenn har for mye penger, men flybilletter kunne og skulle ha kostet ti ganger mer. Men det er ikke bare fritidsreisene det må kuttes ned på. Vi må også reise mer miljøvennlig i det daglige. I storbyene reiser mange kollektivt, og det er veldig bra. Men enda flere skulle ha reist kollektivt. Man burde for eksempel ha fått skattefradrag for å reise kollektivt, ikke for å pendle med bil. I byene, hvor det er et godt kollektivtilbud, kunne bensinprisene ha vært høyere. Kan man betale 25- 30 kroner for en halvliter flaskevann, så kan man i hvert fall betale 30 kroner for en liter bensin. Samtidig kunne man ha fjernet årsavgiften og skrudd opp bensinprisen slik at man betaler mer på forbruk. Mange ting kan gjøres, så her må staten ta grep, og vi må alle forstå at det er nødvendig med drastiske tiltak. Men de fleste politiske partier tenker ikke lenger enn til neste valg, det er ingen visjoner og ingen prinsipper som løftes fram.

Vi trenger en miljørevolusjon og vi trenger den nå.

Publisert i Dagbladet 9. april 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..