Ytringsansvar

Ytringsfriheten er en av de grunnleggende og viktigste frihetene i et fullverdig demokrati. Det er grunnlaget for meningsdannelse og debatt. Det er grunnlaget for politisk påvirkning og innflytelse. Men skal ytringsfriheten være uforbeholden?

I utgangspunktet tenker jeg ja, ytringsfriheten skal være uforbeholden. Alle skal kunne si hva de mener, uavhengig av sak, hvem man ytrer seg mot, eller for. Jeg skal kunne stå på torget og proklamere at jorden er flat, at pappaperm er bare tull eller at Norges grenser skal stenges for islendinger (et tilfeldig valgt land). Og jeg skal kunne gjøre dette uten å være redd for represalier fra statsmakten.

Men gir ytringsfriheten meg rett til å spre hat, å spy ut edder og galle, å snakke nedlatende og hatsk om enkeltpersoner eller om enkelte grupper i et samfunn? Svaret er et uforbeholdent nei. Det handler blant annet om folkeskikk. Det er mulig å diskutere og å være uenige uten å slenge dritt. Det er vanlig å si at banning er tegn på dårlig ordforråd, på samme måte kan man si at å ty til såkalt ”hate-speech” er tegn på manglende dannelse og intellektuell kapasitet. Vi lever i materiell overflod, men er kulturelt og intellektuelt fattige. Det gis ut et utall grunne og overflatiske bøker, og vi kjøper dem, i tonnevis. Vi har et mekanisk kunnskapssyn hvor det å telle, studiepoeng eller antall publiserte artikler, blir viktigere enn innhold. Hvor det å få flest mulig gjennom skolene blir viktigere enn læringen. Så vi blir selvgode. Litt klisjéfullt, navlebeskuende nordmenn.

I dag er det slik at vi har en paragraf i straffeloven (§ 135a) som setter noen begrensninger for ytringsfriheten. Der står det at det å forsettelig eller grovt uaktsomt offentlig sette frem en diskriminerende eller hatefull ytring er straffbart

Enkelte har tatt til orde for å fjerne denne $ 135a fra straffeloven med den begrunnelse at det å for eksempel hevde at ”innvandrerungdom er mer hissige” ikke er et rasistisk utsagn. Før man kan si noe om hvorvidt slike utsagn er rasistiske eller ikke må vi ha en felles forståelse for hva vi mener når vi sier rasisme. Selv mener jeg at rasisme ikke er et godt begrep, for det innebærer at man mener det finnes ulike raser av mennesker. Det gjør det ikke. Man kan kalle det pigmenitsme, for det er det handler om, hvor mange pigmenter man har i huden. Argumentasjonen fra motstanderne av ”rasismeparagrafen” er at man ikke kan sidestille generalisering med rasisme, noe jeg for så vidt er enig i, og at det er veldig vanskelig å bruke paragrafen fordi det ofte er vanskelig å si hva som er rasisme eller diskriminering, noe jeg er tilbøyelig til å være enig i. Men samtidig tenker jeg at vi som samfunn kommuniserer gjennom denne paragrafen at vi ikke aksepterer rasisme, at vi ikke aksepterer forfølgelse og hat overfor individer og grupper i et samfunn på grunnlag av hudfarge, nasjonalitet, religion eller seksuell legning. Å fjerne ”rasismeparagrafen” vil si å legitimere såkalt hatsuttrykk. Selv om generalisering ikke er det samme som rasisme, så er det ofte et uttrykk for rasistiske holdninger, noe vi ikke må ta altfor lett. Man kan ikke la utsagn som er uttrykk for rasistiske holdninger stå uimotsagt, og gjennom ”rasismeparagrafen” sier man veldig klart i fra at den slags er uakseptabelt.

Ytringsfriheten er en viktig frihet, men med den følger også et ytringsansvar. Ytringsfriheten gir deg ingen rett til å spre hat. I ”verdens beste land” bør man kunne forvente at folk er siviliserte, dannede og klarer å holde mer enn en tanke i hodet samtidig.

 

Publisert i VG fredag 1. mars 2013

Reklamer

3 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s