Dagbok fra Pakistan – 13. desember 2006

13. desember 2006

 

Gjennom eksosen, inn i Lahore. Foto: Assad Nasir
Gjennom eksosen, inn i Lahore. Foto: Assad Nasir

 

I dag dro vi til Lahore. Jeg, Isa, broren til H, fetteren til Isa og tre andre som blir nedlatende kalt chore masalli i nabolaget. I tillegg en sjåfør. Vi dro fra Lalamusa ca 1015-1030. Det tar omtrent 2 timer, men veien var ganske ødelagt, og hadde begrenset kapasitet på grunn av vedlikeholdsarbeid, veiutbygging osv.

Først stod vi ganske lenge i kø for å komme oss inn i Lahore. Det var massivt med trafikk over alt. Det var folk overalt. Jeg var kommet til en millionby. Lahores innbyggertall er større en hele Norges til sammen, ganger to. Jeg ble dårlig av varmen, solen stekte og det ble veldig varmt inne i bilen. Ikke kunne vi åpne vinduet for da ville vi blitt kvalt av all eksosen.

Vi dro først til Anarkali basar, hvor det for det meste er klesbutikker. I den delen vi var i hvert fall. Like i nærheten ligger Lahore Katedral. Der ligger også King Edwards Medical College. Skinnende hvit som om den ble bygget i går. Etter en kjapp tur innom Anarkali Basar dro vi ut til Wagha Border, som er en liten kjøretur utenfor byen, men som tar litt lang tid på grunn av all trafikken. På vei til Wagha Border kjører man gjennom Batapur. Bata er et skomerke og fabrikken deres ligger i Batapur, byen eller tettstedet er rett og slett oppkalt etter skofabrikanten. Framme ved grensen spiste vi litt på et, man kan kalle det et utendørs kro. Etter hvert fikk vi lov til å gå inn på grenseområdet. Der stod lastebiler med poteter og løk som skulle gjennom tollen. Militærfolk gikk fram og tilbake med sine AG3 med dønn alvorlige ansikt. Det var ikke noen du skulle kødde med. Det kostet 10 rupees å komme inn på grenseområdet. 5 rupees for barn. Lenger framme var det enda en post hvor man skulle gjennom en metalldetektor. Etter å ha gått gjennom detektoren ble vi henvis til en slags truibune hvor vi kunne se grensen mellom India og Pakistan. Det var samme system på indisk side. På begge sider ble det spilt nasjonalistisk / patriotisk musikk og ropt slagord for sitt land. Det ble slått strengt ned på slagord mot India, noe vi fikk se. Noen ropte slagord mot India. Noen av soldatene hørte det og vedkommende ble tatt med vekk fra tribunen. Etter at seremonien var ferdig og flaggene var firt ned, gikk vi tilbake igjen.

Grensesoldater ved Wagha Border, utenfor Lahore. Foto: Assad Nasir
Grensesoldater ved Wagha Border, utenfor Lahore. Foto: Assad Nasir

Fra Wagha border dro vi tilbake til hvor vi shoppet litt mer, på vei hjem dro vi innom Data Darbar.

Wagha border er et sted hvor pakistanske og indiske soldater kjemper hver kveld, før solnedgang. De kjemper, men ikke med kuler. De viser styrke, men ikke ved å drepe. De kjemper med stemmen, med høye spark og hard tramping i asfalten. Så hard tramping at man skulle tro at sidemannen på tribunen stod med steppesko på parkett, når lyden egentlig kommer fra 20-30 meters avstand. Alle de pakistanske grensevaktene var minst 6 fot høye. Kledd i mørke shalwar kamiz, et svart belte med skinnende beltespenne. På hodet hadde de en slags (uleselig/uforståelig ord). Soldatene på begge sider viste seg fram ved å sparke høyt i luften, så trampe hardt i asfalten. Og folket jublet. For å vise styrke og aggressivitet. Under seremonien var også en eldre mann nede sammen  med soldatene. Han var sivil, trolig pensjonert fra et eller annet. Han var kledd i hvit shalwar og grønn kamiz. På kamizen var det en halvmåne og en stjerne, som på flagget han hold og svingte fram og tilbake.

Da han først kom inn gjennom porten, porten til Pakistan som heter Babe Azadi, kalt etter Quaid-e-Azam, Mohammed Ali Jinnah, Pakistan grunnlegger. Han kom gjennom porten, folk jublet, han snudde seg mot porten, reiste sin venstre arm, satte hånden til pannen og hilste Babe Azadi, porten til Pakistan. Folk jublet enda mer, og ropte ”Pakistan, Zindabad, Pakistan, Zindabad” og jeg vet ikke hvor det kom fra, men jeg ble så rørt at jeg ikke engang kunne snakke…

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.