Nordmannen i Hustads bilde

Jon Hustad har ikke forstått noe som helst. Han gjør det samme i aftenposten 2. januar som han gjorde i tv-programmet sitt Harde Fakta. Peker på noen faktiske forhold, presenterer noen tall, koker suppe og legger frem en konklusjon som passer ham selv best. Men jeg synes ikke det smaker noe særlig.

Hustads forsøk på å tegne opp et bilde av nordmenn og dermed norsk kultur, hvis jeg har forstått ham riktig, er et grått bilde uten kontraster og uten dybde. Hustad skriver fram nordmannen som ukorrupt, løsningsorientert og fleksibel. Han skriver fram nordmenn som gjennomsyret av den protestantiske arbeidsetikk, og bærer av en konstant dårlig samvittighet. Og siden nordmannen er som han er i Hustads bilde, så er han moralsk overlegen utlendingene som, for å bruke Hustads ord, tapper skatteetaten, Oslo kommune og nav for penger. Og dette skriver Hustad er utlendingenes kultur. Eksempelet han viser til er skattesvindelen i drosjenæringen i Oslo, hvor en del norsk-pakistanere var involvert. I tillegg en generell henvisning til at utlendinger misbruker støtteordningene gjennom nav. Hvis det er alt som trengs så kunne jeg ha sunket på samme lavmål og vist til hovedsaken i Dagsrevyen samme dag som Hustads kronikk stod på trykk, hvor NRK hadde en sak om offentlig ansatte, formodentlig norske, mistenkte for korrupsjon. Men i motsetning til Hustad så trekker ikke jeg som konklusjon at alle nordmenn er korrupte, at det er en del av norsk kultur.

At Hustad blander inn saken om drosjesvindel og naving i en debatt om hva som er norsk kultur er et åpenbart og klart eksempel på at han ikke har forstått noe som helst. Å snyte på skatten er ikke et spørsmål om kultur. Det er et spørsmål om moral. Det kan like godt være en etnisk norsk person.

Ironisk nok uttrykker Hustad den samme naiviteten han synes å behefte sine mednordmenn for, når han gir en slik naiv fremstilling av nordmenn som han gjør. Mener han virkelig at nordmenn av natur er så uselviske og ukorrupte at de ikke vil gjøre annet enn det de ha gjort før hvis det lønner seg? Neste gang Hustad skriver en kronikk så forventer jeg noe litt mer seriøst.

 Publisert i Aftenposten 4. januar 2013

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s