Fyrverkeriforbud

Nyttårsrakettene har stilnet. Skallebanken etter champagnen har gitt seg. Julepynten er pakket ned igjen. Kan vi nå snakke om et totalforbud på salg av fyrverkeri?

For det er litt underlig å tenke på at man tillater salg av fyrverkeri, altså eksplosiver, til alle som har fylt atten år. Selv om det kun skjer i en begrenset periode, og man har noen bestemmelser for når og hvor det er tillatt å bruke, eller fyre av for å si det mer presist. I praksis blir det slik at fyrverkeri brukes fra første dag det er tillatt å selge, det brukes i områder og på steder det enten ikke er tillatt, eller ikke lurt å bruke. Og det brukes av folk som aldri skulle ha vært i nærheten av det. Politiet har ikke mulighet til å føre kontroll med bruken av fyrverkeri, og jeg vet heller ikke om det er slikt politiet skal bruke sine ressurser på.

For noen år siden ble det innført et forbud mot raketter med styrepinne. Det førte til at ulykker og skader gikk ned. Det er bra. Men fortsatt kan man si at like sikkert som det kommer nyheter om hvem som er nyttårsbarnet, så kommer det nyheter om folk som har skadet seg på grunn av fyrverkeri. Så lenge myndighetene tillater bruk av fyrverkeri utsetter man folk for unødvendig risiko. De som bruker fyrverkeri, men også andre som er ute på nyttårsaften blir utsatt for risiko. Da må man spørre seg, er det en risiko politikere vil la folk utsette seg selv og andre for, fordi den som vil foreslå et forbud kommer ikke til å bli særlig populær.

Så er det noen som vil si at dette er overformynderi, detaljstyring av våre liv og noe politikere ikke har noe med. Noen vil kanskje til og med rope opp om at et forbud mot fyrverkeri er å begrense individets frihet. I samfunnsfag snakker vi om universelle behov, behov som alle mennesker har. Disse kan vi dele inn i tre typer som samfunnet må sørge for. Alle har behov for mat, behov for beskyttelse og at det blir tatt avgjørelser som gjelder alle samfunnsmedlemmene. Vi trenger beskyttelse mot uvettig bruk av fyrverkeri, eksplosiver, og det er noe de folkevalgte må sørge for. Det er ikke å frata individet frihet, for alle vil fortsatt kunne oppføre seg idiotisk, men det vil være et forbud mot å oppføre seg idiotisk med fyrverkeri. Det er en viktig forskjell. Når din frihet utsetter andre for risiko så fratar du den andre den samme friheten du formodentlig kjemper for. Det er misforstått frihet. Det er ikke frihet i det hele tatt.

Man vil fortsatt kunne ha kommunalt fyrverkeri, håndtert av profesjonelle, og til forlystelse for folk flest. Det er bedre enn at en godt brisen person prøver å tenne på et såkalt batteri, og dermed utsetter seg selv og andre rundt seg for fare og potensielt fysiske skader.

Publisert i VG fredag 4. januar 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..