Vår tids viktigste bok

Gardell tar for seg mytene om hvordan muslimer er og plukker de fra hverandre bit for bit.

Foto: Sune Frack/Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

“Islamofobi” kom ut på norsk tidlig i 2011. En bok som tar for seg den islamofobiske tanketradisjonen i Europa fra korstogene i middelalderen til i dag.

Professor i religionshistorie ved Uppsala universitet, Mattias Gardell, gir en historisk presentasjon og analyse av islamofobien, hvordan den finnes i det offentlig ordskiftet i dag, og hvordan denne har koblinger helt tilbake til middelalderen.

Gardell leverer en bok som er oversiktlig, forståelig, grundig og ikke minst skjellsettende.

 

Knuser mytene

Islamofobi er vår tids viktigste bok og bør leses av alle. Faktisk så mener jeg at den bør bli pensum i videregående skole fordi den handler om noe så viktig som at kunnskap og oppfatning av noe, for eksempel islam, er ikke noe som bare er, men noe som i aller høyeste grad skapes og opprettholdes gjennom diskurser og over flere generasjoner.

Gardell tar for seg mytene om hvordan muslimer er og plukker de fra hverandre bit for bit. Under lesningen har jeg satt inn gule post-it lapper på de stedene jeg har funnet interessant.

Til slutt har jeg en bok hvor det så å si er gule lapper på annenhver siden. Boken er full av kunnskap og empiriske data, og den fengsler, overrasker og får leseren til å reflektere fra perm til perm.

 

Historisk islam

Det er så mye i Islamofobi som jeg kunne trukket frem her at jeg likegodt kan anbefale å lese hele boken. Men likevel skal jeg trekke frem noe.

For eksempel skriver Gardell at Bologna og Paris knives om å være den eldste universitetsbyen i Europa. Og han fortsette med å fortelle at det faktisk er Cordoba, som var en muslimsk storby på 700-tallet som er europas eldste universitetsby. Hukommelsen og historieskrivingen er selektiv.

Middelalderen som historisk periode beskrives ofte som en mørk tid hvor det var heksebrenning og det som verre er, men det var i Europa. Det fremstilles ofte som om det var slik i hele verden, med den perioden var faktisk en gullalder i muslimske land hvor man hadde store fremskritt i medisin, filosofi, matematikk og mange andre kunnskapsretninger, og nettopp disse fremskrittene kom til Europa senere.

 

Terror og muslimer

Et annet eksempel fra Islamofobi er at Gardell har sett på data lagret i databaser som holder oversikt over terroraksjoner og attentater, både i Europa og på verdensbasis. Muslimer fremstilles ofte som mer voldelige og krigerske enn andre folk. Gardell har sett på væpna konflikter på verdensbasis i perioden 1945-2001. Gardell skriver:

Kristne har (…) i høyere utstrekning enn muslimer vært innblandet i væpnede konflikter, også dersom vi måler i forhold til befolkningsstørrelse, med en overrepresentasjon på 45 prosent sammenlignet med 33 prosent for muslimer.

Men de kristne var likevel ikke de verste. Én religion skiller seg ut i materiale, ettersom dens nominelle tilhengere er involvert i flere væpnede konflikter, mer vold og flere drap enn nominelle tilhengere av andre religioner: buddhismen.

Buddhister utgjorde i undersøkelsesperioden fem-seks prosent av verdens befolkning, men var innblandet i 17 prosent av verdens væpnede konflikter, det vil si en overrepresentasjon på 209 prosent (side 112).

Nå skal du tenke på hvordan islam fremstilles og hvordan buddhismen fremstilles i vesten. Bildet er slettes ikke slik det presenteres og deretter legger seg i våre sinn. Gardell bidrar her til å rette opp det skjeve bildet og forhåpentligvis vil det også rette seg i våre sinn.

 

“Islamofobi”
Mattias Gardell
Spartacus Forlag 2011
 
Første gang publisert på http://www.blendmag.no 18.09.2011
Reklamer

Én kommentar

  1. Assad, store fremskritt i medisin, filosofi, matematikk og mange andre kunnskapsretninger hadde ikke noe å gjøre med islam.

    Å fastlå det er like dumt enn å si at bil, tog og kraftverk har noe å gjøre med kristendom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s