Hva er en bok? (Thomas Hylland Eriksen)

I utgangspunktet var ideen å intervjue folk. Men så kom jeg på et spørsmål som fortjener å stå for seg selv. Som ikke må drukne i et mylder av spørsmål. Da sendte jeg ut det ene spørsmålet til diverse folk, kjente som ukjente. Hvis du nå har lest tittelen på dette innlegget vet du allerede at det ene spørsmålet er Hva er en bok?

Dette innlegget blir altså begynnelsen på en serie hvor jeg stiller spørsmålet Hva er en bok? til forskjellige folk som i mer eller mindre grad arbeider (i vid forstand) med litteratur. Hver mandag vil du kunne lese hva noen tenker er en bok. Først ut er professor i sosialantropologi, Thomas Hylland Eriksen, som skriver:

En av mine lærere på Universitetet var kjent for å skrive knapt og presist. I hans tekster var det ikke noe daukjøtt, ikke et overflødig ord. En gang prøvde en forlagsredaktør å lokke ham til å utgi en ny bok. Han spurte: ‘Hvor lang må en bok være?’ Svaret var: 48 sider.

Så vet vi det. Men det er ikke lengden det kommer an på. Platon skrev bøker, men de var ikke på sider. Biblioteket i Alexandria hadde jo ikke en eneste bok i hyllene. De hadde ruller.

Derfor tror jeg vi kan si det slik: I en bok er det en indre sammenheng mellom begynnelse og slutt. De står liksom og vinker til hverandre. Boken går dessuten gjennom flere faser, til forskjell fra en artikkel eller et frittstående dikt (med mindre det er et gigantisk dikt av typen «The Waste Land»). Den er en reise med flere stoppesteder, mens en artikkel bare har ett eller to. Og hver gang den stopper, må man ut og se seg litt omkring. Men når den ankommer endeholdeplassen, skjønner passasjeren intuitivt at reisen er slutt, selv om sjåføren ikke har sagt noe.

Thomas Hylland Eriksen er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo og forfatter av mange bøker. Han har særlig forsket på kulturelle aspekter ved globalisering, men er interessert i nesten alt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s